”En nordkinesisk variant på dumplings som fylls med smakrik lammfärs smaksatt med spiskummin. Här serveras de kokta med en het och syrlig vinägrettsås.” /Jimmy Guo
Ingredienser
4 - 6 portioner
Deg
400 g tipo 00 mjöl
200 ml vatten, kallt
Fyllning
400 g lammfärs
1 tsk sichuanpeppar, malen
1,5 tsk malen spiskummin
1,5 msk soja (ljus)
1 msk soja (mörk)
1 msk shaoxingvin
0,5 tsk MSG (kan uteslutas)
0,5 tsk vitpeppar
1 tsk flingsalt
0,5 dl korianderstjälkar, hackade
1 purjolök, vita och ljusgröna delen finhackad (liten)
Chili och vitlökssås
2 klyftor vitlök, rivna
2 msk gochugaru (koreanska chiliflakes)
4 msk rapsolja
2 msk chingkiangvinäger
2 msk soja (ljus)
1 msk strösocker
2 msk färsk koriander, finhackad
Gör så här
Deg
Mät upp mjölet i en stor bunke och rör i lite vatten i taget.
När allt vatten är i så knåda ihop degen med händerna i några minuter tills den är jämn. Vira in i plastfolie och låt vila i minst 20 minuter.
Det går även utmärkt att byta ut degen mot färdigköpt dumplingdeg som säljs i frysdisken.
Fyllning
Rör ihop alla ingredienser förutom koriandern och purjolöken.
Arbeta smeten ordentligt i bunken tills den blir klistrig.
Vänd tills sist ner koriandern och purjolöken i smeten.
Sås
Lägg vitlök och chiliflakes i en värmetålig skål.
Hetta upp rapsoljan i en kastrull tills den precis börjar ryka.
Häll oljan över chiliblandingen och rör om.
Rör sedan ner resten av ingredienserna.
Montering och tillagning
Dela degen i två bitar. Plasta in den ena och rulla ut den andra till en 3 cm tjock korv.
Skär varje bit i 20 jämnstora bitar. Kavla ut varje degbit till en 7- 8 cm stor rundel, lägg på ungefär en rågad tesked fyllning och vik ihop till dumplings. Om degen känns torr eller svår att få ihop kan du fukta kanten med lite vatten.
Lägg dumplingsen på bakplåtspapper eller mjölat underlag medan du viker resten.
Okokta dumplings går utmärkt att frysa in. Lägg dem på en bricka och ställ i frysen i 3 timmar. När de frusit kan du sedan lägga över dem i plastpåse. Tillaga direkt från frysen.
Koka upp en stor kastrull med vatten på högsta värme. Lägg i dumplings (inte allt för många i taget) och låt vattnet koka upp. Rör om försiktigt med en slev så att de inte fastnar i varandra.
Låt koka i 5-6 minuter. Om vattnet håller på att koka över så tillsätt 1 dl kallt vatten och sänk värmen något. När dumplingsen flyter så låt dem koka i 1 minut till. Sen är de klara att serveras.
Servera dumplings med såsen ringlad över eller att dippa i.