Dovkalvbräss

Dovkalvbräss
Foto: Tv4
Danyel Couet profilbild
Danyel Couet profilbild

Dovkalvbräss

1

10 steg att laga

14 ingredienser

40 m

Servera en lyxig rätt med dovkalvbräss i helgen. Tillsammans med en gräddig svampsås och stekt vildsvamp blir det en riktigt höstlig rätt.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • ca 4 dl blandad svamp, grovhackade (till såsen)
  • 2 schalottenlök, finhackade
  • 2 klyfta vitlök, krossade
  • 2 dl vitt vin
  • 2-3 msk soja (vit)
  • 8-12 bit kalvbräss (dovkalbräss)
  • 1 dl vetemjöl
  • 4 dl blandad svamp (till garnityr)
  • 3 dl grädde
  • 2 kvist färsk timjan
  • smör (till stekning)
  • olja (till stekning)
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Stek svampen till såsen i en kastrull med lite olja och smör på mellanvärme tills den har fått färg.
  2. Tillsätt schalottenlök och vitlök och fortsätt steka tills även det har fått färg.
  3. Häll i det vita vinet och låt sjuda tills hälften återstår.
  4. Tillsätt grädden och låt sjuda i ca 5 minuter. Sila såsen och smaksätt med salt, peppar och vit soja.
  5. Lägg dovkalvbrässen i en kastrull och täck med kallt vatten. Ställ på spisen och koka upp.
  6. Spola sedan brässen i kallt vatten tills den är kall. Använd en liten kniv och putsa bort alla hinnor.
  7. Krydda brässen med salt och peppar. Mjöla den hastigt och slå bort överflödigt mjöl.
  8. Stek i smör tills den är gyllene.
  9. Stek resten av svampen i smör tills den får en fin färg. Salta och peppra.
  10. Lägg upp svampen i botten på en tallrik och häll såsen över. Toppa med den stekta kalvbrässen.