Dovkalvbräss

Dovkalvbräss
Foto: Tv4
Danyel Couet KK 2023
Danyel Couet KK 2023

Dovkalvbräss

14 ingredienser

40 m

Servera en lyxig rätt med dovkalvbräss i helgen. Tillsammans med en gräddig svampsås och stekt vildsvamp blir det en riktigt höstlig rätt.

Ingredienser

portioner
  • ca 4 dl blandad svamp, grovhackade (till såsen)
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • 2 dl vitt vin
  • 2-3 msk soja (vit)
  • 8-12 bitar kalvbräss (dovkalbräss)
  • 1 dl vetemjöl
  • 4 dl blandad svamp (till garnityr)
  • 3 dl grädde
  • 2 kvistar färsk timjan
  • smör (till stekning)
  • olja (till stekning)
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Stek svampen till såsen i en kastrull med lite olja och smör på mellanvärme tills den har fått färg.
  2. Tillsätt schalottenlök och vitlök och fortsätt steka tills även det har fått färg.
  3. Häll i det vita vinet och låt sjuda tills hälften återstår.
  4. Tillsätt grädden och låt sjuda i ca 5 minuter. Sila såsen och smaksätt med salt, peppar och vit soja.
  5. Lägg dovkalvbrässen i en kastrull och täck med kallt vatten. Ställ på spisen och koka upp.
  6. Spola sedan brässen i kallt vatten tills den är kall. Använd en liten kniv och putsa bort alla hinnor.
  7. Krydda brässen med salt och peppar. Mjöla den hastigt och slå bort överflödigt mjöl.
  8. Stek i smör tills den är gyllene.
  9. Stek resten av svampen i smör tills den får en fin färg. Salta och peppra.
  10. Lägg upp svampen i botten på en tallrik och häll såsen över. Toppa med den stekta kalvbrässen.