Dovhjortstartar med konfiterad äggkräm och timjanpicklad silverlök

NYHET
Dovhjortstartar med konfiterad äggkräm och timjanpicklad silverlök
Foto: TV4
Olivia Leksell
Olivia Leksell

Dovhjortstartar med konfiterad äggkräm och timjanpicklad silverlök

22 ingredienser

Lyxig tartar på dovhjort toppas med silkig äggkräm, frisk pepparrotshetta och timjanpicklad silverlök. Tillsammans med det nötiga bovetet och fräscha körvelblad skapas en vacker förrätt som kombinerar elegans med nordiska smaker.

Ingredienser

portioner

Dovhjort

  • ca 600 g dovhjort, ytterfilé eller innanlår
  • 0,5 msk fänkålsfrö
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Konfiterad äggkräm

  • 4 äggulor
  • 2 dl neutral olja
  • salt

Pepparrotskräm

  • 1 ägg
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 3 dl neutral olja
  • 2 msk färsk pepparrot, riven

Timjanpicklad silverlök

  • 2 silverlökar
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 1 kvist färsk timjan

Rostat bovete

  • 0,5 dl bovete
  • 2 msk smör
  • salt

Vid servering

  • färsk körvel

Gör så här

Konfiterad äggkräm

  1. Sätt ugnen på 85 grader varmluft.
  2. Häll upp oljan i en ugnssäker skål.
  3. Separera äggulorna från vitan och lägg försiktigt i äggulorna oljan.
  4. Konfitera äggorlna i ugnen i ca 40 minuter tills de är fasta.
  5. Plocka upp gulorna ur oljan och mixa slätt. Smaka av med salt.
  6. Lägg i äggkrämen i en spritspåse.

Pepparrotskräm

  1. Skala och riv pepparroten.
  2. Knäck i ägget i en hög kanna. Tillsätt dijonsenap, vinäger och neutral olja.
  3. Ställ ner stavmixen i botten på kannan och börja mixa. När majonnäsen börjar sätta sig, för stavmixern försiktigt uppåt.
  4. Tillsätt pepparrot. Smaka av med salt.
  5. Lägg pepparrotskrämen i en spritspåse.

Timjanpicklad silverlök

  1. Hetta försiktigt upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Lägg i timjankvisten.
  2. Ta av lagen från plattan när sockret löst sig och låt svalna.
  3. Skiva silverlök tunt i ringar och lägg i en skål.
  4. Slå över lagen och låt stå.

Rostat bovete

  1. Lägg bovete och smöret i en panna på medeltemp.
  2. Rosta under omrörning i ca 15 minuter.
  3. Häll av på papper och smaka av med salt.

Dovhjortstartar

  1. Skär köttet i mindre bitar och finhacka det.
  2. Mortla fänkålsfrön.
  3. Blanda upp tartaren med fänkålsfrön, salt, svartpeppar och en skvätt olivolja.

Vid servering

  1. Forma tartaren till en cirkel med en stansring. Spritsa små toppar av äggkrämen och pepparrotskrämen. Toppa med den picklade silverlöken, rostat bovete och några blad körvel.