Dovhjort med helbakad gulbeta och syrliga fläderbär

Dovhjort med helbakad gulbeta och syrliga fläderbär
Foto: Tv4
Klas Lindberg
Klas Lindberg

Dovhjort med helbakad gulbeta och syrliga fläderbär

15 ingredienser

3 h

Den här rätten bestående av dovhjort, helbakad gulbeta och syrliga fläderbär kommer gör sig fint till middag. En rustik och välsmakande måltid som tar lite tid i ugnen, men som är värd all väntan.

Ingredienser

portioner

Dovhjort

  • 400 g hjortfilé, urbenad stek av dovhjort (t.ex. innanlår)
  • salt
  • svartpeppar
  • rapsolja
  • smör
  • färsk timjan (till grillning)
  • vitlök (till grillning)

Syrliga fläderbär

  • blandade bär (helst fläderbär)
  • vinäger
  • salt
  • peppar

Helbakad gulbeta

  • 400 g gulbeta (så stor som möjligt)
  • salt
  • färska örter (t.ex. dragon och gräslök)
  • svartpeppar

Gör så här

Dovhjort

  1. Krydda köttet med salt och svartpeppar.
  2. Bryn sedan köttet på hög temperatur i olja, tills köttet fått yta. Tillsätt en klick smör, timjan och vitlök. Ös köttet och tillaga slutligen i ugnen på 120 grader till 53 grader i innetemperatur.
  3. Låt köttet vila i 10 minuter. (Obs! Spara vätskan och smöret från plåten).

Syrliga fläderbär

  1. Lägg fläderbär (eller annat fruktigt bär t.ex. färska lingon eller björnbär) i juicen från tillagningen av köttet, samt en skvätt vinäger. Smaka av med salt och svartpeppar

Helbakade gulbetor

  1. Baka gulbetorna hela i ugnen på 160 grader tills de är möra, det kan ta 1-3 timmar beroende hur stora de är. Låt vila i 15 minuter.
  2. Skala betorna försiktigt med en kniv. Skiva dem sedan så tunt du kan, gärna med en mandolin. Lägg ut skivorna på en plåt och krydda med salt, färska örter och peppar.

Servering

  1. Skiva köttet tunt och vänd bitarna i juicen från tillagningen.
  2. Lägg upp köttet på tallrikar tillsammans med gulbeta. Slå juicen och bären över.