Den här rätten bestående av dovhjort, helbakad gulbeta och syrliga fläderbär kommer gör sig fint till middag. En rustik och välsmakande måltid som tar lite tid i ugnen, men som är värd all väntan.
400 g hjortfilé, urbenad stek av dovhjort (t.ex. innanlår)
salt
svartpeppar
rapsolja
smör
färsk timjan (till grillning)
vitlök (till grillning)
Syrliga fläderbär
blandade bär (helst fläderbär)
vinäger
salt
peppar
Helbakad gulbeta
400 g gulbeta (så stor som möjligt)
salt
färska örter (t.ex. dragon och gräslök)
svartpeppar
Gör så här
Dovhjort
Krydda köttet med salt och svartpeppar.
Bryn sedan köttet på hög temperatur i olja, tills köttet fått yta. Tillsätt en klick smör, timjan och vitlök. Ös köttet och tillaga slutligen i ugnen på 120 grader till 53 grader i innetemperatur.
Låt köttet vila i 10 minuter. (Obs! Spara vätskan och smöret från plåten).
Syrliga fläderbär
Lägg fläderbär (eller annat fruktigt bär t.ex. färska lingon eller björnbär) i juicen från tillagningen av köttet, samt en skvätt vinäger. Smaka av med salt och svartpeppar
Helbakade gulbetor
Baka gulbetorna hela i ugnen på 160 grader tills de är möra, det kan ta 1-3 timmar beroende hur stora de är. Låt vila i 15 minuter.
Skala betorna försiktigt med en kniv. Skiva dem sedan så tunt du kan, gärna med en mandolin. Lägg ut skivorna på en plåt och krydda med salt, färska örter och peppar.
Servering
Skiva köttet tunt och vänd bitarna i juicen från tillagningen.
Lägg upp köttet på tallrikar tillsammans med gulbeta. Slå juicen och bären över.