Dorotea Malmegårds macarons

18 röster
2 h
Dorotea Malmegårds macarons
Foto: Stefan Wettainen

Macarons är lika goda att äta som de är, som att använda som komponent i en dessert. Fyll dem med det du älskar - curd, ganache, glass eller smörkräm till exempel.

Spela klippet för att se hur du gör macarons.

Visa mer
2 h

Du behöver

  • 150 g florsocker (2,5 dl)
  • 150 g mandelmjöl (3 dl)
  • 55 g äggvita (1,5 dl)
  • vattenlöslig färg (valfri eller ingen alls)
  • 150 g strösocker (<2 dl)
  • 70 g vatten (0,75 dl)
  • 55 g äggvita (1,5)

Gör så här

  1. Sikta florsocker och mandelmjöl tillsammans 3 gånger. Blanda med 55 gram äggvita. Tillsätt eventuell färg.
  2. Koka upp socker och vatten i en kastrull till 121 grader. När temperaturen nått 110 grader börja vispa upp äggvita.
  3. När sockerlagen nått 121 grader häll över äggvitan med en tunn stråle. Vispa tills marängen svalnat.
  4. Vänd i lite av marängen i smeten för att mjuka upp den och sedan resten och arbeta smeten tills den känns fin och slät. Fyll smeten i en spritspåse med tyll i storlek 8-10.
  5. Sätt ugnen på 160 grader med över- och undervärme.
  6. Spritsa ut macarons cirka 3-4 cm i diameter på en plåt. Låt torka i ungefär 60 minuter.
  7. Baka på 160 grader i 12-16 minuter. Låt svalna. Fyll med chokladganache, curd, marmelad eller glass!
3 februari 2016

Fler goda recept