Doppbullar

POPULÄRT
Doppbullar
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Doppbullar

7 ingredienser

Rustika dopp i grytan-bullar på surdeg med smak av kummin att doppa i skinkspadet.

Ingredienser

  • 900 g vatten, kallt
  • 1000 g vetemjöl
  • 200 g rågmjöl
  • 400 g surdeg (råg eller vete)
  • 25 g salt
  • 15 g kummin, hel
  • 50 g honung

Gör så här

  1. Lägg alla ingredienser i en degblandare. Kör degen på lägsta växel, ca 10-15 minuter.
  2. Plasta bunken, låt stå i rumstemperatur 1 timme. Sätt in bunken i kylen tills nästa dag (12-24 timmar).
  3. Sätt ugnen på 250 grader. Ställ en stål/gjutjärns-skål/panna i botten på ugnen.
  4. Ta ut degen, stjälp upp på ett väl mjölat bord. Dela degen i önskad storlek (de på bilden är à 150-200 g), vik ihop degen försiktigt, den sidan som har varit uppåt när du vikt ihop degen lägger man ned på ytterligare mjöl, låt ligga och vila ca 15 minuter.
  5. Vänd upp degbitarna så att sidan som legat mot bordet kommer upp, lägg på varm plåt.
  6. Sätt in i ugnen på 250 grader. Häll ca 50 g kallt vatten i skålen/pannan som står på ugnsbotten och stäng ugnsluckan. Beroende på storlek på bröden så kan man behöva sänka ugnstemperaturen lite. Är doppbullarna i storlek som en fralla behöver man inte sänka temperaturen eftersom de blir jämnt genomgräddade snabbt. Om storleken på degbitarna är 200-500 g så behöver man sänka temperaturen från 250 grader ner till 220-230 grader så att doppbullarna blir genomgräddade innan färgen på skorpan blir för mörk. Grädda till önskad färg.