Sallad Oliver

Sallad Oliver
Foto: Emma Wallte
Dominika Peczynskii
Dominika Peczynskii

Sallad Oliver

Av: Dominika Peczynski

Från: Malou efter tio

9 ingredienser

Namnet sallad Olivier, också känd som rysk sallad, är lite missvisande. Man måste ha i åtanke att sallad inte riktigt innebär samma sak för ryssar som för svenskar. Efter att under lång tid ha levt i svår fattigdom uppfattar många, i synnerhet äldre, ryssar fett som den ultimata lyxen. Det gäller att äta upp sig så mycket som möjligt innan den bistra vintern kommer eller födan helt enkelt tar slut. Visserligen innehåller sallad Olivier grönsaker men om jag ska vara ärlig består den mest av majonnäs. Behöver jag tillägga att den är fantastiskt god? Den här salladen uppfanns av en fransk kock som hade en mycket känd restaurang i Moskva på 1860-talet.

Ingredienser

portioner
  • 1 grillat kycklingbröst
  • 400 g potatis
  • 2 saltgurkor
  • 2 dl frusna gröna ärtor
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 dl majonnäs
  • 2 ägg, hårdkokta
  • 10 kalamataoliver
  • persilja

Gör så här

  1. Hacka kycklingbröstet i centimeterstora bitar.
  2. Hacka potatisen lika stort.
  3. Fortsätt med att hacka saltgurkan, löken och äggen.
  4. Blanda alla ingredienser mycket försiktigt i majonnäsen så att inget går sönder.
  5. Dekorera med oliver och persilja.
  6. Sätt salladen i kylen i en timme och servera som förrätt eller sidosallad.