Bergsprängartango i fyrtakt - Friterad ansjovis och hemgjord bearnaisesås

Foto: TV4
Bergsprängartango i fyrtakt - Friterad ansjovis och hemgjord bearnaisesås
18 ingredienser
Trepanerad friterad ansjovis på en bädd av sallad och kanaperad hemgjord bearnaisesås. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 1 burk ansjovis
- vetemjöl
- äggula
- ströbröd
- olja, att fritera i
Bearnaisesås
- 200 g smör
- 3 äggulor
- 2 msk vatten
- salt
- peppar
- 1 citron, saft
- 4 msk färsk dragon, finhackad (eller 2 tsk torkad persilja, körvel)
Kryddlag
- 2 schalottenlökar (eller 1 liten gul lök)
- 4 msk vitt vin
- 4 msk dragonvinäger
- 10 vitpepparkorn
- 1 msk färsk dragon (eller 1 tsk torkad)
- 3 persiljestjälkar
Gör så här
- Vänd ansjovisen i mjöl, uppvispad äggula och slutligen i ströbröd. Lägg dem på en tallrik och låt torka lite. Kan förberedas och förvaras i kyl eller frys. Fritera i 190 grader tills de fått fin färg. Grilla eller rosta 4 formfranskor. Häll lite olja på bröden, garnera med sallad och toppa med den friterade ansjovisen. Lägg ett par små smala strängar med bearnaisesås ovanpå ansjovisen.
- Bearnaisesås: Börja med kryddlagen. Koka vin, vinäger, hackad lök, krossade pepparkorn, dragon och persilja tills vätskan har reducerats till cirka 1/3.
- Sila lagen. Smält smöret och håll det varmt (cirka 40 grader. Vispa äggulorna med vatten och kryddlag i en skål. Ställ skålen i en kastrull med sjudande vatten och fortsätt att vispa tills blandningen tjocknar. Ta skålen från värmen. Vispa ner smöret, lite i taget. Vispa tills såsen är tjock och luftig. Smaksätt med salt, peppar, finklippta örter och citronsaft.