Den som bränner fingret - Il hara osbau

Spela video Den som bränner fingret - Il hara osbau
Foto: Lennart Weibull

Den här maträtten kommer dessvärre inte slå internationellt på grund av ett alldeles för komplicerat namn. Namnet Il hara osbau, den som bränner fingret, är dock ganska roligt. Anledningen är att maträtten är så god så att man inte kan hålla sig från att äta den, även om den är het. Maträtten kommer från Syrien och skulle du någon gång bli bjuden på middag av syrisk familj och få »den som bränner fingret« till middag så vet du att är en väldigt omtyckt gäst. Den här maträtten lagar man till de man verkligen tycker om. Traditionellt gör man en egen färsk äggpasta, men jag har bytt ut den mot potatisgnocchi. Den här rätten går att äta kall. /Nidal

Läs mer om kokboken Shakshuka hos Adlibris >>

26 oktober 2017
4

Du behöver

  • 2 gula lökar
  • 3 dl belugalinser eller liknande
  • 2 tsk spiskummin
  • salt efter smak
  • 0,5 dl granatäppelsirap
  • 5 klyftor vitlök
  • 1 kruka koriander
  • 150 g färsk spenat
  • potatisgnocchi för 4 port (eller vanlig kort pasta)
  • olivolja
  • libanesiskt pitabröd

Gör så här

  1. Skär pitabrödet i mindre bitar om cirka 2 centimeter. Ringla över olivolja och salt och rosta en stund i ugnen på 180 grader tills de blir ungefär som knäckebröd.
  2. Skala och skiva löken. Stek i minst 5 minuter tills den är karamelliserad. Lägg åt sidan.
  3. Skölj linserna och lägg i en stor kastrull och häll på vatten så att det täcker linserna med cirka 2 centimeter. Låt koka upp. Ta bort eventuellt skum som kommer på ytan. Sänk värmen och låt sjuda.
  4. När linserna har kokat i cirka 10 minuter, tillsätt spiskummin, salt och hälften av den karamelliserade löken. Tillsätt granatäppelsirap. Rör runt och låt sjuda. Smaka av om du behöver mer salt eller spiskummin.
  5. Skölj spenaten och lägg åt sidan.
  6. Skala och finhacka vitlöken, och mosa den lite extra med kniven. Finhacka koriandern och lägg åt sidan. Förbered en liten stekpanna med 0,5 dl olivolja. Fräs vitlöken tillsammans med koriandern på ganska hög värme. Precis innan vitlöken tar färg, häll över cirka häften av innehållet i linsgrytan. Tillsätt gnocchi och ungefär häften av spenaten. Rör runt försiktigt. Smaka av. När gnocchin är klar är grytan klar.
  7. Toppa med den resterande karamelliserade löken, vitlöken, spenaten och det rostade brödet.
Kommentera receptet

Fler goda recept