Danyels förälskade havskräftor

Danyeks kräftor
Foto: TV4
Danyel Couet profilbild
Danyel Couet profilbild

Danyels förälskade havskräftor

9

28 ingredienser

Havskräftor i en krämig ragu på fänkål, svamp och paprika. Elegant serverad med ett krispigt fänkålsflarn på toppen.

Ingredienser

portioner4
  • 8 havskräftstjärtar, skalade
  • 0,5 dl fänkål, tärnad
  • 1 dl champinjoner, tärnade
  • 1 dl salladslök, finskuren
  • 1 röd chilifrukt, urkärnad och finhackad utan vita mellanväggar
  • 1,5 dl gul lök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 dl tomat, tärnad
  • 3 dl skaldjursfond, gärna på havskräftor
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk paprika, tärnad
  • 2 msk färsk bladpersilja, finhackad
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • citronsaft
  • 1 msk smör
  • olivolja
  • 0,4 dl cognac
  • 0,4 dl pernod
  • buskkrasse

Fänkålsflarn

  • 90 g vatten
  • 40 g olivolja
  • 10 g vetemjöl
  • 5 g fänkålsfrö, finmalen
  • 4 g salt

Till servering

  • 2 dl ris
  • 2 dl vatten
  • 2 dl skaldjursfond, gärna på havskräftor
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Börja med att koka riset. Blanda allt i en kastrull. Koka upp, rör om, sänk till svag värme och sätt på locket på kastrullen. Koka ca 20 minuter.
  2. Fortsätt med såsen Börja med att finhacka fänkål och lök, fräs dessa i smör och olivolja utan att ta färg - de ska bli blanka och mjuka. Gå i med vitlök, champinjoner, blanda om, i med paprikan
  3. Häll på fonden och koka upp. Rör om. Häll i grädden och det rivna citronskalet och låt sjuda tills ragun fått fin såskonsistens.
  4. Fortsätt med flarnen. Häll alla ingredienser i en cylinder, mixa superkort med stavmixer till en smet. Häll upp smeten i en klämflaska med pip.
  5. Häll olivolja i en stekpanna, värm till lite mer än medelvärme. Häll i smeten. Låt det stekas!
  6. Fortsätt med såsen. Smaka av med citronsaft, citronskal, salt och peppar. Lägg i den finhackade chillin.
  7. Lägg i salladslök, persilja och tomat - men rör inte om!
  8. Nu till kräftorna. Värm olja och smör i en panna. Fräs kräftstjärtarna - rödaktig del på kräftorna ska ner först - vänd inte!
  9. Flambera med konjak och pernod (alkoholen försvinner i processen). Vänd ner allt i pannan med grönsaksragun/såsen. Smaka av med salt och peppar.