Kinesisk Dan Dan Mian

NYHET
koket.se
Kinesisk Dan Dan Mian ny
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Kinesisk Dan Dan Mian

14 ingredienser

1 h

Den här kinesiska rätten med fläskfärs är en riktigt härlig rätt att förgylla helgens brunch med!

Se Erik Videgård laga receptet

koket.se
Spela video

Ingredienser

portioner6 - 8

Topping

  • 50 g Tianjin (inlagd grönsak)
  • 200 g fläskfärs
  • 2 tsk risvin (eller torr sherry)
  • 4 tsk soja (ljus)
  • ca 0,5 krm salt
  • 1 msk sichuanpeppar, rostad och mortlad

Buljong

  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 msk färsk ingefära, riven
  • 4 sticklökar, gröna delen finhackad som fiskögon
  • 2 msk tahinipasta, rökt
  • 2 msk soja (ljus)
  • 2 tsk chiliolja
  • 2 dl buljong

Servering

  • 400 g nudlar

Gör så här

Topping

  1. Börja med att skölja av tianjinkålen som är väldigt salt och hacka den fint.
  2. Blanda sedan fläskfärs med tianjinkål, risvin, soja och salt. Låt färsblandningen marinera medan du torrostar och mortlar sichuanpeppar.
  3. Hetta upp och smaksätt woken genom att låta 2 msk matolja bli rykande het och täcka wokens stekyta. Häll ut oljan i en plåtburk (du kan använda den igen).
  4. Fräs sedan fläskfärsen på hög värme tills den separerar och blir vackert brun men inte torr. Ta ur färsen från woken.

Buljong

  1. Tillsätt lite olja i woken och fräs vitlök, ingefära och sticklök i 20 sekunder.
  2. Tillsätt tahinipasta, soja, chiliolja och buljongen. Rör runt och låt buljongen sjuda i 2 minuter.

Servering

  1. Beroende på vilka nudlar du väljer så varierar tillagningstiden. Jag brukar hälla kokande vatten över nudlarna och röra runt, sedan är nudlarna klara efter 2–10 minuter. Färska nudlar blir klara blixtsnabbt medan torkade risnudlar tar lite längre tid, smaka dig fram!
  2. När allt är klart kan du välja att lägga upp i portionsskålar eller en stor gemensam skål.
  3. Bottna skålen med nudlarna, häll buljong över nudlarna och toppa med fläskfärsen och slutligen den rostade sichuanpepparn.
  4. Receptet räcker till 6 personer med två ytterligare rätter eller som lunch för 3 personer.