Dammsugare - Tea Malmegårds recept

POPULÄRT
koket.se
Dammsugare - Tea Malmegårds recept
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Dammsugare - Tea Malmegårds recept

15 ingredienser

Punschrulle eller dammsugare? Oavsett vad du kallar den här klassiska kondisbiten så visar Tea här hur du gör den helt från grunden med hemgjord marsipan.

Tips! I receptet ingår att temperera chokladen som dammsugarna ska doppas i. Här kan du läsa om hur du tempererar choklad och här kan du se en video.

Se Tea Malmegård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner20 - 25 stycken

Fyllning

  • ca 300 g kaksmulor, , (t ex bondkakor, drömmar, digestive, ej maränger) (ca 6 dl)
  • 150 g florsocker [2,5 dl]
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 40 g kakao [1 dl]
  • 2 g salt
  • ca 50 g punsch (alt 1 tsk arraksarom, finns på bakhyllan)

marsipan

  • 200 g mandelmjöl [4 dl]
  • 200 g strösocker [2,25 dl]
  • 10 g rapsolja [1 msk]
  • 30 g vatten, kallt [2 msk]
  • 30 g äggvita [1 st]
  • 300 g florsocker [5 dl]

Till avslut

  • 30 g vetemjöl, till kavling [0,5 dl]
  • 30 g äggvita, till rullning [1 st]
  • 200 g mörk choklad, till doppning

Gör så här

Fyllning

  1. Blanda smör och florsocker med en slickepott.
  2. Vispa ihop kakao, salt och kaksmulor så att de är ordentligt blandat och häll sedan i smöret. Rör i smeten och tillsätt hälften av punschen/arraksaromen. Smaka av och avgör om du vill ha i mer. Kanske behöver du justera mängden florsocker beroende på vilken sorts kakor du använder.
  3. Fyll smeten i en spritspåse och klipp ett hål i påsen några centimeter från spetsen.
  4. Förbered en plåt eller skärbräda täckt med ett bakplåtspapper. Spritsa ut 3-4 rader av fyllning med några centimeters mellanrum. Sätt i kylen och låt svalna i ca 30 minuter.

Marsipan

  1. Mixa mandelmjöl och strösocker ordentligt i en matberedare. Tillsätt sedan olja, äggvita och vatten med maskinen igång. Se till att skrapa kanterna så att allt
  2. blandas ordentligt.
  3. Häll slutligen i florsockret i omgångar och kör smeten tills den går ihop. Låt marsipanen svalna i rumstemperatur invirad i plastfolie.

Avslut

  1. Kavla ut marsipanen med lite mjöl tills den är 2-3 mm tjock. Kavla gärna ut på bakplåtspapper för att undvika att den fastnar på bänken.
  2. Lägg ut de spritsade rullarna (fyllningen), en åt gången, på marsipanen. Pensla ett mycket tunt lager med äggvita på vardera sida rullen, det för att marsipanen ska fästa.
  3. Skär ett rakt streck ca 3 cm från rullen längs hela vägen. Rulla upp det på fyllningen. Rulla sedan ihop så att fyllningen är täckt i marsipan. Skär för att få så lite marsipan som går omlott som möjligt. Sätt in rullarna i kylen och repetera tills alla är inrullade.
  4. Skär stubbar om 6 cm och stoppa tillbaka i kylen.
  5. Temperera chokladen (se tips!). Doppa en sida i taget på dammsugarna. Upprepa med andra sidan.