Crudo av hamachi med preserverad rabarber

NYHET
Crudo av hamachi med preserverad rabarber
Foto: TV4

Crudo av hamachi med preserverad rabarber

27 ingredienser

1 h + tid i kyl

Här kommer en riktigt lyxig rätt! Crudo av hamachi med preserverad rabarber som serveras med stenbitsrom, skogsörter, het emulsion samt en kyld syrlig buljong med sockertång och gran.

Ingredienser

portioner

Crudo av hamachi

  • 400 g hamachi, filé
  • salt
  • strösocker

Wasabiemulsion

  • 3 dl neutral olja
  • 50 g svartkål
  • 25-50 g wasabi (och grön chili, mängd beroende på styrka)
  • 0,5 dl äggula
  • salt
  • svartpeppar
  • vinäger

Olja av gran

  • 1 dl neutral olja
  • 25 g granbarr
  • 25 g svartkål

Kyld buljong på sockertång och gran

  • 25 g granbarr
  • 50 g sockertång
  • 100 g citrussaft, och skal (från yuzu, lime och citron)
  • 100 g strösocker
  • 250 g vatten
  • 150 g liura ärtsoja (svensk)

Preserverad rabarber

  • 1 rabarber
  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ättiksprit 12 %

Servering

  • vit sparris
  • 60 g stenbitsrom, rimmad
  • harsyra
  • spansk körvel (och blomma)

Gör så här

Crudo av hamachi

  1. Putsa och se till att filén är fri från ben, skinn och blod med mera.
  2. Skär filén i skivor och lägg på en plåt. Salta och sockra lite lätt en timme innan upplägg.
  3. Förvara fisken i kylen.

Wasabiemulsion

  1. Värm oljan till 50 grader.
  2. Mixa den varma oljan med svartkål, wasabi och grön chili. Sila sedan av.
  3. Gör en emulsion av äggulan och oljan.
  4. Smaka upp med salt, svartpeppar och vinäger.
  5. Fyll i spritspåse.

Olja av gran

  1. Värm oljan till 50 grader.
  2. Mixa den varma oljan noggrant med gran och svartkål.
  3. Sila väl och häll upp på flaska.

Kyld buljong på sockertång och gran

  1. Bland allt utom soja. Sjud tills blandningen har en lite mer trögflytande konsistens.
  2. Blanda sedan i soja och sila av.
  3. Förvaras i kylen och serveras kall.

Preserverad rabarber

  1. Skala rabarbern och dela i valfria bitar.
  2. Koka ihop övriga ingredienser och kyl något.
  3. Lägg rabarbern i lagen och låt gärna stå några dagar. Om du har en vakuumförpackare att utnyttja så påskyndar det processen.

Servering

  1. Lägg hamachin på tallrikar tillsammans med rabarbern.
  2. Spritsa ut den heta emulsionen.
  3. Fördela ut stenbitsrom.
  4. Garnera med örter.
  5. Markera granbuljongen i såskannor.
  6. Avsluta tallriken med granolja.