Crispy tofu bowl med sojapicklat ägg
Crispy tofu bowl med sojapicklat ägg
22 ingredienser
20 m + tid i kylen
Den här bowlen är en lätt och krispig rätt fylld av smak och textur. Med krispig tofu och sojamarinerade ägg blir den både mättande och proteinrik.
Ingredienser
- 100 g sobanudlar
- 1 förp silkestofu (300–350 g)
- 1 dl majsstärkelse (eller potatismjöl)
- 1 msk olja
- 100 g svamp (valfri sort)
- 100 g spenat, blancherad
- 50 g rödkål, strimlad
- 2 sojapicklade ägg
- 1 msk rostade sesamfrön
- 1 dl goma dare
Goma dare
- 0,5 dl vatten
- 100 g tahinipasta
- 100 g sesamfrön, mortlade
- 2 msk mirin
- 3 msk japansk soja
- 1 citron, pressad saft
- 1 krm chilipulver
Sojapicklade ägg, marinad 1
- 8 ägg
- 1 dl mirin (eller strösocker)
- 2 dl japansk soja
- 5 dl vatten
Sojapicklade ägg, marinad 2
- 1 dl mirin (eller strösocker)
- 2 dl japansk soja
- 1 l vatten
Gör så här
- Koka sobanudlarna enligt instruktioner på förpackningen. Kyl av nudlarna i kallt vatten och ringla över lite olja så de inte klibbar ihop.
- Skär tofun i mindre bitar och vänd i maizena. Stek eller fritera dem krispiga i matolja.
- Stek svampen gyllenbrun och lägg alla ingredienser i en skål. Toppa med rostade sesamfrön, gona dare och sojapicklade ägg, som du finner recept på längre ner.
Goma dare
- Blanda vatten, tahinipasta och mortlade sesamfrön till en sås.
- Tillsätt sedan resterande ingredienser.
Sojapicklade ägg
- Om du vill pickla fler ägg än vad du tänkt äta samma dag kan du göra marinad nummer 2 som är svagare. Om du tar upp äggen från den första marinaden men inte äter dem direkt, finns en risk att de torkar och inte blir så goda. I den andra marinaden kan de ligga 3-4 dagar.
- Koka upp vatten och lägg i äggen, koka normalstora ägg 6,5 minut. Kyl i kallt vatten och skala äggen.
- Blanda ihop mirin, soja och vatten till marinad nummer 1.
- Lägg äggen i marinaden och låt marinera, helst 1 dygn. Äggen som inte äts upp läggs i marinad nummer 2.