Crispy chicken

Crispy chicken
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Crispy chicken

21 ingredienser

1 h +

”Härligt krispig och kryddig kyckling. Rimma gärna kycklingbitarna innan tillagning för mer smak och ett saftigare, mörare resultat. Resultatet blir bra även utan rimning så skippa det om du inte har tid.” /Erik Videgård

Ingredienser

portioner

Rimlag

  • 2 l vatten
  • 6 msk salt
  • 1 citron, i skivor

Kyckling

  • 4 kycklinglår
  • 4 kycklingben
  • 160 g mandeldryck
  • 2 msk citronsaft
  • 80 g barbequesås (ta din favorit)
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk svartpeppar, nymalen

Panering

  • 250 g vetemjöl (glutenfritt vid behov)
  • 1,5 msk majsstärkelse
  • 1 msk salt
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1,5 tsk lökpulver
  • 1,5 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 msk cayennepeppar
  • rapsolja (till fritering)

Gör så här

Rimlag

  1. Koka upp ingredienserna till rimlagen tills saltet löst sig, låt svalna.
  2. Lägg i kycklingdelarna och ställ i kylen 12-24 timmar.

Panerad kyckling

  1. Vispa ihop mandeldryckk och citron i en stor bunke, låt stå 5 minuter.
  2. Tillsätt barbequesås, salt och peppar, blanda.
  3. Tillsätt kycklingbitarna, vänd runt och plasta bunken. Ställ i kylen i 4 timmar.
  4. Häll paneringsinnehållet i en plastpåse och blanda.
  5. Tillsätt de avrunna kycklingbitarna, blås upp påsen och skaka tills bitarna är täckta.
  6. Lägg bitarna på ett galler och låt dem vila i 20 minuter så paneringen sätter sig.
  7. Häll rapsoljan i en gryta, ca 3 cm, värm oljan till 180 grader.
  8. Fritera kycklingen i 15 minuter, vänd bitarna då och då. (Kan behöva göras i omgångar beroende på grytans storlek).
  9. Testa temperaturen genom att ta den största biten och mät så att den har en innertemperatur på minst 70 garder.
  10. Ta upp kycklingen och låt den rinna av på hushållspapper.