”Crème Ninon” med Kalix löjrom

”Crème Ninon” med Kalix löjrom
Foto: Tv4
Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind
Kocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind

”Crème Ninon” med Kalix löjrom

2

28 ingredienser

30 m

”Crème Ninon” med Kalix löjrom och en ragu på broccoli, spritärtor, bondbönor och persilja. Tillsammans med en olja gjord på bladen från svarta vinbär blir det här en riktigt lyckad rätt inför helgen!

Ingredienser

portioner4

Soppa, variant nr 1

  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 msk smör
  • 2 dl vatten (buljong om man vill, grönsak eller kyckling)
  • 2 dl standardmjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl kärnmjölk
  • 500 g ärtor (frysta går bra)
  • 50 g persilja, plockad
  • salt
  • citronsaft (efter smak)

Skum, variant nr 2

  • 100 g äggvita
  • 100 g mjölk
  • 100 g crème fraîche
  • 50 g babyspenat
  • 15 g persilja
  • 100 g ärtor
  • 3 g salt

Svartvinbärsbladolja

  • 200 g rapsolja
  • 50 g svarta vinbärsblad, grovt strimlat
  • 50 g babyspenat

Tillbehör

  • 200 g sparrisbroccoli
  • 100 g bondbönor
  • 100 g spritärtor
  • 100 g mangold (eller spenat)
  • 1 msk smör

Servering

  • 80 g Kalix löjrom
  • ev grädde, vispad
  • blandade örter (efter tycke och smak)

Gör så här

  1. Soppa eller skum
    Mixa alltsammans på högsta hastigheten (har du en sifon så välj variant nummer 2). Värm sedan blandningen till 60 grader.
  2. Har du en sifon så fyll den med soppan. Se till att sifonen är laddad med en patron.
  3. Håll soppan varm på spisen eller i sifonen.
  4. Svartvinbärsbladolja
    Hetta upp oljan till 60 grader.
  5. Mixa alla ingredienserna slätt i en kannmixer på högsta hastighet i ca 3-5 minuter, blandningen ska bli helt grön och slät. Låt sedan rinna av i en sil.
  6. Tillbehör
    Blanchera och plocka grönsakerna separat. Värm dem försiktigt i smör.
  7. Servering
    Häll upp soppan i djupa tallrikar med hjälp av sifonen, om du har en sådan. Servera med tillbehören och oljan gjord på svartvinbärsblad. Garnera med löjrom, vispad grädde och blandade örter.