Crème brûlée med rommarinerad apelsin eller hallonspegel

23 röster
75 m
6

Två varianter av Crème brûlée. En vuxenvariant med apelsin marinerad i rom och en variant som serveras med en hallonspegel.

"Knäckig yta, krämig konsistens och en otroligt god smakkombination" blev betyget från juryn i Sveriges mästerkock.

Visa mer
75 m
6

Du behöver

Crème brûlée

  • 4 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 0,5 dl socker
  • 6 äggulor
  • 0,5 dl socker

Hallonspegel

  • Ca 200 g hallon
  • 3 msk florsocker
  • 0,5 lime

Marinerad apelsin

  • 1 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 3 kryddnejlikor
  • 0,5 apelsin, zesten
  • 0,5 dl mörk rom
  • 2 apelsiner

Gör så här

  1. Crème brûlée
    Starta ugnen på 150 grader, över och undervärme. Koka upp ca 1,5 liter vatten.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, 0,5 dl socker och mjölk tillsammans med vaniljen.
  3. Vispa under tiden upp 0,5 dl socker och äggula pösigt. Lyft ur vaniljstången ur uppkoket och låt svalna något.
  4. Vispa ner gräddkoket i äggulorna under omrörning. Slå över smeten i ugnsfasta portionsformar och ställ dem i ett bläck. Slå på det kokande vattnet runt formarna så att de når halva portionsformarna. Baka av på nedre valsen i 60 minuter.
  5. Under tiden brûléen bakas förbered tillbehören.
  6. Hallonspegel
    Koka upp alla ingredienser. Sila bort alla kärnor i trådsil.
  7. Marinerad apelsin
    Koka upp socker, vatten, nejlika och apelsinzest till dess att sockret löst sig Ta av från värmen och tillsätt romen. Filea apelsinklyftor och lägg dem i sockerlagen.
  8. Servering
    Bränn av brûléen med socker och servera den marinerade apelsinen uppe på brûléen med lite av sockerlagen.
  9. Servera hallonspegeln på sidan av den andra brûléen.
6 februari 2019
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...