Crème brûlée med kardemumma och rabarberkompott

Crème brûlée med kardemumma och rabarberkompott
Foto: TV4

Crème brûlée med kardemumma och rabarberkompott

9

10 ingredienser

1 h 30 min

Crème brûlée är en fantastisk klassiker! När jag går på restaurang så väljer jag alltid det om det finns på menyn. Till det här receptet har jag hämtat inspiration från Tommy Myllymäki som är en fantastisk inspirationskälla, och lagt till min egen touch med kardemumma och rabarber! /Cissi

Ingredienser

portioner6
 • 7,5 dl vispgrädde
 • 1,5 dl standardmjölk
 • 1,5 vaniljstång
 • 10 äggulor
 • 190 g strösocker
 • 1 msk kardemummakärnor
 • 6 msk rörsocker

rabarberkompott

 • 2 rabarber, med skalet kvar
 • vatten, en skvätt
 • strösocker

Gör så här

 1. Crème brûlée
  Sätt ugnen på 95 grader varmluft eller 110 grader vanlig ugn.
 2. Koka upp grädde, mjölk, mortlade kardemummakärnor och urskrapade vaniljstänger (både stänger och urskrapet). Låt därefter stå och dra.
 3. Rör under tiden ihop strösocker och äggulorna, försök att inte vispa för mycket så det inte kommer in så mycket luft. Rör sedan ner vätskan i äggulorna, lite i taget. Ställ åt sidan medan du förbereder formarna.
 4. Ställ upp 6 värmetåliga formar i en djup ugnsplåt. Rör runt i smeten så vanilj och kardemumma som lagt sig lite i botten blandar sig igen, och häll med kanna upp i formarna. Koka upp vatten och häll i plåten, ungefär upp till halva formarna, akta så att det inte kommer vatten i smeten.
 5. Varmluften gör så att man inte behöver vattenbadet, men jag tycker att det går bättre med båda.
 6. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter, den ska dallra men inte vara rinnande eller för fast. Låt svalna, helst i kyl över natten.
 7. Rabarberkompott
  Skär rabarbern i små fina tärningar. Lägg i en kastrull. Börja med hög värme, sänk när det börjar koka. Tillsätt sedan eventuellt lite vatten om rabarbern inte vätskar sig.
 8. När rabarbern börjar mjukna efter ca 3-5 minuter, tillsätt lite socker i taget beroende på hur syrlig rabarbern är. Det ska vara syrligt för att kompensera den söta brûléen. Rabarbern får gärna ha lite kärna kvar för tuggmotstånd. Häll sedan upp i en bunke och låt svalna.
 9. Sockertäcke
  Sätt ugnen på maxvärme och grill. När brûléen har svalnat, mixa råsocker fint och strö över varje form. Ställ formarna på en plåt igen och bränn av dem i övre delen av ugnen med öppen ugnslucka, håll koll för det går snabbt! Eller så använder du en klassisk sockerbrännare/gasolbrännare.
 10. Skeda därefter upp rabarbern i ena kanten på brûléen, och dekorera gärna med ännu mer sockerdekor!