Cottage pie på vegofärs, Siri Barjes recept

Spela video Cottage pie på vegofärs, Siri Barjes recept
Foto: TV4
4

Du behöver

  • 5 rejäla nävar färska champinjoner
  • 4 msk rapsolja
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 morötter
  • ⅓ normalstor rotselleri
  • 1 dl rött vin
  • 1 msk tomatpuré
  • 400 g vegofärs
  • 800 g krossade tomater
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 msk japansk soja
  • 1 buljongtärning, typ umami eller grönsaks
  • salt och nymald peppar
  • 2 dl riven ost
  • 1 kruka persilja

Mos

  • 1,5 kg mjölig potatis
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 äggula
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Dela svampen i mindre bitar och stek den på hög värme i olja tills den får fin färg.
  2. Koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk, stöt den till ett mos och tillsätt övriga ingredienser.
  3. Hacka lök och vitlök smått. Riv rotselleri och moroten på grova sidan på rivjärnet. Stek allt på medelhög värme i olja tills löken har fått lite färg och är mjuk och fin. Tillsätt då vegofärsen och fortsätt steka i ca 5 minuter eller tills det får fin färg. Tillsätt tomatpurén och timjan och stek i ytterligare 2 minuter.
  4. Höj sedan värmen och tillsätt vinet.
  5. Tillsätt alla andra ingredienser och rör runt. Låt såsen koka ordentligt i 10 min, den ska reduceras.
  6. Smörj en form och tillsätt vegofärssåsen. Toppa med svampen. Bred sedan på potatismoset och avsluta med osten.
  7. Grädda i ugnen i ca 10-15 min, 200 grader, tills osten och moset har fått fin färg!
Kommentera receptet

Fler goda recept