Cookie fylld med choklad och sylt

koket.se
Cookie fylld med banan och jordnötssmör
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Cookie fylld med choklad och sylt

11 ingredienser

1 h + tid i kyl

”En dunder-cookie fylld med hallonsylt och ganache på mjölkchoklad. Du kan koka din egna hallonsylt som jag gör, men det går lika bra att köpa en du själv tycker om. Dinkelmjölet går att byta ut mot vanligt vetemjöl eller grahamsmjöl. Lycka till! /Alexander Pelli

Se Alexander Pelli laga receptet

logo

Ingredienser

portioner20 - 22 styck

Kakdeg

  • 252 g smör, normalsaltat
  • 378 g farinsocker, mjukt (eller ljus muscovado) [5 dl]
  • 248 g vetemjöl [4,15 dl]
  • 248 g fullkornsdinkelmjöl [4,15 dl]
  • 3,6 g salt [0,5 tsk]
  • 4,8 g bakpulver [1 tsk]
  • 65 g ägg [0,65 dl /1,25 st]

Ganache på mjölkchoklad

  • 150 g mjölkchoklad
  • 75 g grädde [0,75 dl]
  • salt

Hallonsylt

  • 75-100 g hallonsylt

Gör så här

Kakdeg

  1. Blanda samman rumstempererat smör och farinsocker i ca 2 minuter.
  2. Tillsätt vetemjöl, dinkel, salt och bakpulver.
  3. Tillsätt ägget och blanda degen tills du kan rulla ihop en boll och trycka ihop den utan sprickor.
  4. Låt degen vila i kylen minst 1 timme, men helst över natten.

Ganache på mjölkchoklad

  1. Om du vill använda mörk 60-70% choklad så använd 90 g grädde till 150 g choklad.
  2. Smält chokladen över vattenbad.
  3. Koka upp grädden och häll den över den smälta chokladen i 2-3 omgångar. Rör ganachen slät med en slickepott och plasta direkt mot ytan.
  4. Låt ganachen svalna och stelna innan användning, helst 12 timmar.

Formning och bakning

  1. Kavla ut degen så att den är 0,5 cm tjock mellan två bakplåtspapper. Tryck sedan ut cirklar som är 6-8 cm stora.
  2. Lägg 10 g ganache i mitten av ena cirkeln, gör en liten grop i mitten och fyll den med ca 1 tsk sylt.
  3. Lägg den andra cirkeln ovanpå och tryck ihop ändarna. Nu kan du frysa kakorna obakta i upp till 1 månad, eller baka av dem direkt.
  4. Baka kakorna på 190 grader i 7-8 minuter utan varmluft, du kan även baka kakorna frysta i 10-12 minuter.