Coda alla Vaccinara

1 röst
6

Kokt oxsvans med tomatsås, pancetta och rotfrukter. Serveras med polenta.

Visa mer
6
6 portioner

Du behöver

  • 2 kg oxsvans
  • 2 stora gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 morötter
  • 2 stjälkar selleri
  • 1 kg hela tomater på burk
  • 200 g pancetta
  • 2 dl rödvin
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 1 dl olivolja
  • salt och nymalen svartpeppar

Polenta

  • 2 l vatten
  • 1 msk grovsalt
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 kg majsmjöl

Servering

  • pecorinoost, riven

Gör så här

  1. Oxsvans
    Halvera 1 morot, 1 gul lök och 1 selleristjälk och lägg alltsammans i 1,5 liter vatten. Salta. Tillsätt oxsvansen och låt koka i 30 minuter.
  2. Hacka resten av grönsakerna och tärna pancettan. Värm upp olivoljan i en stor kastrull med tjock botten. Fräs först pancettan, sedan de hackade grönsakerna.
  3. Flytta över den kokta oxsvansen till kastrullen med de brynta grönsakerna. Stek köttet så det får en brynt yta.
  4. Häll i vinet och de hela tomaterna. Låt sjuda upp och addera sedan grönsaksbuljongen varefter vätskan reduceras. Oxsvansen är klar när köttet släpper från benet.
  5. Polenta
    Koka upp vattnet med en struken matsked grovt salt och olivolja.
  6. Strö över majsmjölet i det kokande vattnet. Rör om hela tiden i ca 20 minuter tills polentan släpper från botten av kastrullen. Då är polentan klar.
  7. Bred ut polentan på en stor skärbräda, ungefär ett 2 cm tjockt lager. Häll sedan först över såsen på polentan, placera sedan ut oxsvansen och strö över riven pecorinoost. Smaklig måltid!
17 januari 2016

Fler goda recept