Cocobönor med vongole
NYHET

Cocobönor med vongole
21 ingredienser
1 h + tid i kyl
Inkokta bönor med musslor är en härlig rätt att förgylla en trevlig sensommarmeny med.
Ingredienser
Bönor
- 600 g cocobönor (färska, eller torkade vita bönor)
Inkokningslag till bönor
- 2 tomater
- 1 schalottenlök
- 2 klyftor vitlök
- 1 timjankvist
- 1 msk olivolja
- 1 l vatten
- 1 dl citronsaft
- 10 g salt
Musslor
- 500 g hjärtmusslor
- 2 schalottenlökar
- 2 klyftor vitlök
- 1 knippe persilja
- 1 basilika
- 1 röd chilifrukt
- 30 g smör
- 0,5 dl torr sherry
- 1 citron
- svartpeppar
Servering
- basilika
- citronskal
Gör så här
Bönor
- Bönorna kan med fördel förberedas redan dagen innan eller på morgonen för att ta riktigt mycket smak från lagen.
- Plocka ur bönorna ur sin skida om du använder färska bönor.
- Använder du torkade bönor behöver du blötlägga dem över natten.
Inkokningslag till bönor
- Hacka tomater, schalottenlök, vitlök och timjan.
- Häll olivolja i en stekpanna och stek lökhacket tills det är mjukt.
- Häll på vatten, citronjuice och salt.
- Tillsätt bönorna i lagen och koka tills de är mjuka men al dente, ca 20-30 minuter.
- Ta av kastrullen från plattan och låt bönorna svalna i sin lag för att dra åt sig extra mycket smak. Låt gärna stå i kylen över natten.
Musslor
- Skölj musslorna under kallt vatten i ett durkslag eller sil för att bli av med sand som kan gömma sig i skalen.
- Hacka schalottenlök, vitlök, persilja, basilika och chili.
- Smält smör i en sauteuse eller traktörpanna och tillsätt lökhacket. Fräs snabbt i smöret.
- Lägg i musslorna i pannan och häll över sherryn och täck med ett lock. Koka i ca 1 minut så att musslorna precis öppnar sig.
- Ta av locket och lyft i bönorna, gärna med en hålslev så att inte för mycket av bönornas lag följer med.
- Rör försiktigt så att allt blandas och kläm över lite citronjuice.
Servering
- Häll över bönorna på fat och toppa med basilika och citronzest.