Clafoutis med mandel och bär

24 röster
45 m
6-8

Clafoutis är en fransk variant på ugnspannkaka med mandelmjöl i. Ofta ingår körsbär i smeten, här väljer Roy i stället blåbär och hallon. Servera med lättvispad grädde och pudra med florsocker.

Clafoutin går även bra att göra i en stor form. Förläng i så fall gräddningstiden med ca 10 minuter.

Visa mer
45 m
6-8

Du behöver

Smet

  • 250 g blåbär, färska
  • 250 g hallon, färska
  • 50 g osaltat smör
  • 90 g vetemjöl (1,5 dl)
  • 80 g mandelmjöl (2 dl)
  • 10 g vaniljsocker (1 msk)
  • 165 g ägg (3 st)
  • 130 g strösocker (1,5 dl)
  • 300 g mjölk (3 dl)
  • 1 citron, finrivet skal

Till pensling

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 100 g mandelmjöl

Till servering

  • vispad grädde eller vaniljglass
  • florsocker att pudra över

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Smörj en pajform i keramik som är 22-24 cm i diameter med smör. Mjöla formen med lite mandelmjöl.
  4. Blanda vetemjöl, mandelmjöl, strösocker och vaniljsocker i en bunke.
  5. Separera äggulan från äggvitan och blanda äggulorna med de torra ingredienserna. Tillsätt det smälta smöret och mjölken lite i taget. Blanda till en jämn smet. Rör ner citronskalet.
  6. Vispa äggvitorna till en maräng. Vänd ner äggvitan i smeten.
  7. Fördela smeten i ugnssäkra portionsformar. Grädda mitt i ugnen ca 25-30 minuter. Ta ut och låt svalna. Pudra över florsocker och servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.
26 maj 2018

Fler goda recept