Citrusmarinerad pilgrimsmussla

NYHET
Citrusmarinerad pilgrimsmussla
Foto: Matilda Klarqvist
Matilda Klarqvist
Matilda Klarqvist

Citrusmarinerad pilgrimsmussla

Av: Matilda Klarqvist

Från: Nyhetsmorgon

16 ingredienser

30 min

De här festliga snittarna bjuder på en härlig kombination av citrusmarinerad pilgrimsmussla, rättika, friterad lök och mascarponekräm.

Matilda Klarqvist på Instagram
Matilda Klarqvist

Matilda Klarqvist på Instagram

Följ Matilda på Instagram där hon delar sin passion för mat och sin resa i Sveriges mästerkock 2025

Läs mer

Ingredienser

portioner15 - 20

Dressing

  • 1 chilifrukt
  • 1 citron, saften
  • 1 apelsin, saften
  • 1 msk ingefära, finriven
  • 1 msk honung
  • 1,5 tsk salt

Friterad lök

  • 5 dl frityrolja (neutral olja till fritering)
  • 2 silverlökar
  • majsstärkelse
  • 0,5 tsk salt

Rättika

  • 15 cm rättika

Pilgrimsmussla

  • 300 g pilgrimsmussla

Mascarponekräm

  • 100 g mascarpone
  • 1 msk sesamolja
  • salt

Servering

  • krasse

Gör så här

Dressing

  1. Skär chili i tunna skivor.
  2. Blanda chili, citronsaft, apelsinsaft, ingefära, honung och salt.

Friterad lök

  1. Värm oljan till 150 grader i en liten kastrull.
  2. Skala och hyvla silverlök tunt, 1 mm.
  3. Släng runt lökskivorna i majsstärkelse och fritera dem sedan i oljan tills de är gyllene.
  4. Lyft upp lökskivorna och lägg dem på hushållspapper samt salta.

Rättika

  1. Skala rättikan och hyvla i 3 mm tunna skivor.

Pilgrimsmussla

  1. Skär bort muskeln på pilgrimsmusslan och skär i tre skivor.
  2. Blanda ner skivorna i citrusdressingen.

Mascarponekräm

  1. Blanda ihop mascarpone med sesamolja och lite salt.

Servering

  1. Servera som en snitt med rättika som botten. Täck med mascarponekräm, citrusmarinerad pilgrimsmussla och chili från marinaden.
  2. Toppa med friterad lök och krasse.
  3. Ät snitten som en liten taco.