Citronrutor

4 röster
30 bitar
Citronrutor
Foto: TV4
30 bitar

Du behöver

Kaka

  • 140 g vetemjöl (2,2 dl)
  • 12 g bakpulver (3 tsk)
  • 1 g salt (1 nypa)
  • 10 g vaniljsocker (3 tsk)
  • 120 g smör, rumsvarmt
  • 150 g strösocker (1,75 dl)
  • 1 citron, finrivet skal (ekologisk)
  • 120 g äggula (6-7 st)
  • 75 g mjölk (5 msk)

Glasyr

  • 150 g smör
  • 135 g strösocker (1,5 dl)
  • 20 g vaniljsocker (1 msk + 1 tsk)
  • 2 citroner, finrivet skal (ekologisk)
  • 3 äggulor

Gör så här

  1. Kaka
    Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke.
  3. Vispa smör och socker till en krämig konsistens i en annan bunke.
  4. Rör ner äggulorna i omgångar.
  5. Tillsätt mjölken och vänd avslutningsvis i de torra ingredienserna.
  6. Vänd ihop till en jämn smet. Riv ner skalet från citronen och blanda runt.
  7. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 30×40 cm.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. Låt svalna något och vänd sedan upp kakan på en stor skräbräda/fat så att botten är uppåt.
  9. Dra bort bakplåtspappret. Låt kakan svalna helt.
  10. Glasyr
    Smält smöret.
  11. Tillsätt sockret och blanda tills det har löst sig.
  12. Dra av från värmen och blanda i övriga ingredienser.
  13. Låt svalna något och häll sedan glasyren, genom en finmaskig sil, över den helt avsvalnade kakan. Bred ut i ett jämnt lager.
  14. Skär upp i rutor och servera!
16 maj 2020