Citronlax med dillpotatis

koket.se
Citronlax med dillpotatis
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Citronlax med dillpotatis

14 ingredienser

35 min

När middagen ska vara enkel att laga och smaka riktigt gott då är detta recept perfekt. Den här sötsyrliga laxen i ugn serverad med kokt potatis vänd i dillolja är en suverän rätt med smak av sommar!

Se Zeina Mourtada laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Citronlax

  • ca 800 g laxfilé
  • 2 msk honung
  • 2-3 msk grovkornig senap
  • 1 citron
  • 2 klyftor vitlök
  • 50 g smör
  • 1 tsk salt

Dillpotatis

  • 8 potatisar
  • 1 dl olivolja
  • 1 kruka färsk dill, finhackad
  • 1 citron, skalet
  • 2 msk citronsaft
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • salt

Gör så här

Citronlax

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg fisken i en ugnsform.
  3. Lägg honung, smör, senap, zest och juice från citronen, finriven vitlök och salt i en kastrull.
  4. Värm upp på medelvärme tills smöret smälter och allting blandas samman ordentligt. Häll smörsåsen över fisken.
  5. Tillaga mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.

Dillpotatis

  1. Koka potatisen mjuk. Blanda ihop oljan med dill, citronskal, citronsaft och riven vitlök. Smaka av med salt.
  2. Häll av potatisen och blanda med oljan.
  3. Servera laxen med dillpotatisen.

Glöm inte att matsortera rester från citron och dill samt skal från vitlöken för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda laxrätt. /Köket-redaktionen