• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Citronlax med dillpotatis

Citronlax med dillpotatis
Foto: TV4
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Citronlax med dillpotatis

9 steg att laga

14 ingredienser

35 min

När middagen ska vara enkel att laga och smaka riktigt gott då är detta recept perfekt. Den här sötsyrliga laxen i ugn serverad med kokt potatis vänd i dillolja är en suverän rätt med smak av sommar!

Ingredienser

portioner4 portioner

Citronlax

  • ca 800 g laxfilé
  • 2 msk honung
  • 2-3 msk grovkornig senap
  • 1 citron
  • 2 klyfta vitlök
  • 50 g smör
  • 1 tsk salt

Dillpotatis

  • 8 potatisar
  • 1 dl olivolja
  • 1 kruka färsk dill, finhackad
  • 1 citron, skalet
  • 2 msk citronsaft
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • salt

Gör så här

  1. Citronlax
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg fisken i en ugnsform.
  3. Lägg honung, smör, senap, zest och juice från citronen, finriven vitlök och salt i en kastrull.
  4. Värm upp på medelvärme tills smöret smälter och allting blandas samman ordentligt. Häll smörsåsen över fisken.
  5. Tillaga mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.
  6. Dillpotatis
    Koka potatisen mjuk. Blanda ihop oljan med dill, citronskal, citronsaft och riven vitlök. Smaka av med salt.
  7. Häll av potatisen och blanda med oljan.
  8. Servera laxen med dillpotatisen.
  9. Glöm inte att matsortera rester från citron och dill samt skal från vitlöken för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda laxrätt. /Köket-redaktionen