Citronlax med dillpotatis

53 röster
35 min
4
Citronlax med dillpotatis
Foto: TV4
35 min
4
4 portioner

Du behöver

Citronlax

  • ca 800 g laxfilé
  • 2 msk honung
  • 2-3 msk grovkornig senap
  • 1 citron
  • 2 klyfta vitlök
  • 50 g smör
  • 1 tsk salt

Dillpotatis

  • 8 potatisar
  • 1 dl olivolja
  • 1 kruka färsk dill, finhackad
  • 1 citron, skalet
  • 2 msk citronsaft
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • salt

Gör så här

  1. Citronlax
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg fisken i en ugnsform.
  3. Lägg honung, smör, senap, zest och juice från citronen, finriven vitlök och salt i en kastrull.
  4. Värm upp på medelvärme tills smöret smälter och allting blandas samman ordentligt. Häll smörsåsen över fisken.
  5. Tillaga mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.
  6. Dillpotatis
    Koka potatisen mjuk. Blanda ihop oljan med dill, citronskal, citronsaft och riven vitlök. Smaka av med salt.
  7. Häll av potatisen och blanda med oljan.
  8. Servera laxen med dillpotatisen.
  9. Glöm inte att matsortera rester från citron och dill samt skal från vitlöken för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda laxrätt. /Köket-redaktionen
25 april 2020