Pepparstekt lax

Pepparstekt lax
Foto: TV4
Christian Hellberg
Christian Hellberg

Pepparstekt lax

18 ingredienser

Christian Hellberg lagar hälsosam och god fisk med currystekta rotfrukter och örtfärskost.

Sussi säger: Christian skapade en härligt doftande och nyttig måltid. Men eftersom det bara blir 1 potatis per person kan man välja att lägga till två potatisar på receptet vilket ger måltiden lite mer energi. För att öka fibermängden kan du lägga till 1 svartrot och 2-3 gulbetor extra. Genom att öka fiberintaget så kan du bli mättare på mindre mängd mat och du håller dessutom magen i trim. Svartroten är också rik på järn vilket är bra den här mörka årstiden. Lax är rik på fleromättat fett som vi behöver få i oss mer av.

Ingredienser

portioner
  • 400 g lax
  • 200 g gös (eller torsk)
  • 100 g skalade räkor
  • 2 svartrötter
  • 4 potatisar
  • 4 gulbetor
  • 1 gul lök
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk curry
  • 2 stjälkselleri
  • 1 förp krossade tomater
  • 0,5 kruka färsk basilika
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar
  • 2 dl kvarg (10 %)
  • 3 msk persilja, hackad
  • 1 msk honung

Gör så här

  1. Stek lax i 4 bitar smaka av med salt och peppar.
  2. Koka upp vatten som smaksätts med curry och salt.
  3. Koka torsken i 4 min. tag ur torsken ur vattnet.
  4. Skala svartrot, gulbetor och potatisen och låt det koka i currybuljongen tills det blir mjukt.
  5. Skala räkorna.
  6. Skär rödlöken i båtar. Blanda räkorna och rödlöken i rapsolja och smaksätt med salt och peppar.
  7. Skär selleri i bitar. Koka 2 min i rikligt saltat vatten.
  8. Kyl ner och blanda sedan in i räkorna och rödlöken.
  9. Hacka gullöken och vitlök.
  10. Fräs i olivolja och tillsätt de krossade tomaterna.
  11. Slå på ½ dl vatten.
  12. Tillsätt ½ kruka färsk basilika.
  13. Låt sjuda i 1h. smaka av med salt och peppar.
  14. Blanda ner persilja och honung i kesella.