Pepparstekt lax
Pepparstekt lax
18 ingredienser
Christian Hellberg lagar hälsosam och god fisk med currystekta rotfrukter och örtfärskost.
Sussi säger: Christian skapade en härligt doftande och nyttig måltid. Men eftersom det bara blir 1 potatis per person kan man välja att lägga till två potatisar på receptet vilket ger måltiden lite mer energi. För att öka fibermängden kan du lägga till 1 svartrot och 2-3 gulbetor extra. Genom att öka fiberintaget så kan du bli mättare på mindre mängd mat och du håller dessutom magen i trim. Svartroten är också rik på järn vilket är bra den här mörka årstiden. Lax är rik på fleromättat fett som vi behöver få i oss mer av.
Ingredienser
- 400 g lax
- 200 g gös (eller torsk)
- 100 g räkor
- 2 svartrötter
- 4 potatisar
- 4 gulbetor
- 1 gul lök
- 0,5 rödlök
- 2 msk curry
- 2 stjälkselleri
- 1 förp krossade tomater
- 0,5 kruka färsk basilika
- 2 msk olivolja
- salt
- peppar
- 2 dl kvarg (10 %)
- 3 msk persilja, hackad
- 1 msk honung
Gör så här
- Stek lax i 4 bitar smaka av med salt och peppar.
- Koka upp vatten som smaksätts med curry och salt.
- Koka torsken i 4 min. tag ur torsken ur vattnet.
- Skala svartrot, gulbetor och potatisen och låt det koka i currybuljongen tills det blir mjukt.
- Skala räkorna.
- Skär rödlöken i båtar. Blanda räkorna och rödlöken i rapsolja och smaksätt med salt och peppar.
- Skär selleri i bitar. Koka 2 min i rikligt saltat vatten.
- Kyl ner och blanda sedan in i räkorna och rödlöken.
- Hacka gullöken och vitlök.
- Fräs i olivolja och tillsätt de krossade tomaterna.
- Slå på ½ dl vatten.
- Tillsätt ½ kruka färsk basilika.
- Låt sjuda i 1 h. smaka av med salt och peppar.
- Blanda ner persilja och honung i kesella.