Kyckling med äpple och rotfrukter

Kyckling med äpple och rotfrukter
Foto: Jacob Grange

Kyckling med äpple och rotfrukter

11 ingredienser

En varmrätt med kyckling som huvudingrediens vilken får sällskap av äpplen och rotfrukter vid servering.

Se Christer Lingström laga mat i Middagstipset här!

Ingredienser

portioner

Äpple och rotfrukter:

  • 1 syrligt svenskt äpple
  • 1 morot
  • 1 kålrot

Kyckling:

  • 1 kyckling, delad i 8 bitar
  • smör, till bryning
  • salt
  • peppar

Äppelsås:

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl koncentrerad äppeljuice
  • 1 dl vatten
  • 1 msk majsstärkelse

Gör så här

  1. Äpple och rotfrukter: Skala äpplet och rotfrukterna och skär dem i jämna fyrkanter.
  2. Lägg äppelbitarna i vatten för att de inte ska bli bruna, gärna citronvatten.
  3. Blanchera rotfrukterna; koka dem hastigt. Häll av vattnet och kyl dem snabbt, så behåller de färgen.
  4. Kyckling: Bryn kycklingbitarna i smör. Krydda med salt och peppar.
  5. Värm ugnen till 180º och stek i cirka 20 minuter.
  6. Tag ut dem och låt dem vila en stund innan de skärs upp. Lägg dem däremot inte i folie, för då blir skinnet trist.
  7. Hetta upp rotfrukterna i smör i en panna och rör om. Lägg i äppelbitarna sist, så att de inte förlorar sitt tuggmotstånd.
  8. Lägg upp kycklingbitar och rotfrukter på tallriken och ringla äppelsåsen över.
  9. Äppelsås: Smält sockret långsamt i en vid panna tills det börjar karamelliseras.
  10. Tillsätt juice och vatten.
  11. Koka ihop något och red av med maizena.
  12. Äppelsåsen kan serveras varm eller kall.