Äppelfläsk

Äppelfläsk
Foto: Jacob Grange

Äppelfläsk

10 ingredienser

En härlig mix av smakerna från äpplen och fläsk utgör denna goda måltid.

Se Christer Lingström tillaga Äppelfläsk i Middagstipset här!

Ingredienser

portioner
  • 400 g rimmat sidfläsk, i skivor
  • 2 gula lökar
  • 2 svenska äpplen
  • 1 krm vitpeppar (ev. 2-3 hela kryddnejlikor eller svartpeppar eller kryddpeppar)

Potatispuré:

  • 700 g potatis (till exempel mandel eller Osprey)
  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 dl grädde
  • 2 msk smör
  • salt
  • peppar, nymalen

Gör så här

  1. Skala löken och ta bort roten på löken och skiva båtar.
  2. Skölj och kärna ur äpplena. Skär dem i skivor eller klyftor i liknande storlek som löken.
  3. Stek fläsket. Krydda kryddpeppar. Låt det rinna av på hushållspapper.
  4. Stek lök och äpple i stekpannan tills de fått fin färg och känns mjuka.
  5. Potatispuré: Skala potatisen och koka den nästan färdig (sönderkokt potatis ger sämre puré).
  6. Värm gräddmjölken i en kastrull så det nästan kokar.
  7. Slå bort vattnet från potatisen och pressa ner dem i en kastrull eller bunke.
  8. Vispa ner gräddmjölken (gärna med elvisp) och klicka i smöret. Smaka av med salt och peppar.
  9. Lägg ner fläsket i stekpannan igen, tillsätt ev. kryddnejlikor och låt allt bli genomvarmt.
  10. Servera direkt ur stekpannan med potatispuré till.