Chokladmoussetårta med vildhallonspegel

POPULÄRT
Chokladmoussetårta med vildhallonspegel
Foto: Tv4

Chokladmoussetårta med vildhallonspegel

Av: Eva - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

40 m

Chokladmoussetårta med vildhallonspegel, nötkrisp och färsk frukt passar perfekt som lyxig dessert efter middagen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Tårtbotten

  • 150 g smör
  • 3 ägg (ekologiska)
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker

Chokladmousse

  • 200 g mörk choklad
  • 4 dl vispgrädde
  • 3 äggulor

Hallonspegel

  • 300 g hallon
  • vatten
  • 2 msk florsocker

Nötkrisp

  • 0,5 dl sirap
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk strösocker
  • 200 g blandade nötter

Servering

  • bär, blandade sorter

Gör så här

Tårtbotten

  1. Börja med att smälta smöret och låt det svalna.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner smöret.
  3. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker. Är du petig kan du sedan sikta det för att slippa eventuella klumpar. Blanda ihop allt med några snabba tag med elvispen.
  4. Häll allt i en smörad form med kokos. Grädda i 25-30 minuter på 175 grader. Känn med en sticka efter 25 minuter och avgör om du tycker att den är lagom kladdig.
  5. Låt stå i minst tre timmar.

Chokladmousse

  1. Smält chokladen i vattenbad.
  2. Vispa grädden löst.
  3. Ta den smälta chokladen från vattenbadet och rör ner äggulorna. Vänd ner allt i grädden och vispa ihop det.

Montering av tårtan

  1. Lossa kanterna på formen med chokladbotten och diska ringen. Sätt tillbaka den och häll i chokladmoussen. Ställ in i kylskåpet.

Vildhallonspegel

  1. Blanda 300 gram hallon, ett par matskedar vatten och 2 matskedar florsocker. Mixa ihop allt och kyl.

Nötkrisp

  1. Koka ihop 0,5 dl sirap, 0,5 tsk salt och 2 msk socker. Blanda ner 200 gram blandade nötter.
  2. Häll allt på en plåt och ställ in i ugnen cirka 15 minuter på 175 grader. Kika lite då och då och rör om för att undvika att de blir brända.

Servering

  1. Häll en hallonspegel på tallriken och lägg på en bit chokladtårta. Dekorera generöst med blandade bär. Häll nötkrispen runt tårtbiten.