
Chokladkola med krossade kakaobönor
Du behöver
- 100 g mörk choklad
- 100 g smör
- 1 vaniljstång
- 2 dl vispgrädde
- 3 dl strösocker
- 1 dl brödsirap eller mörk sirap
- 0,5 krm havssalt
- 0,33 dl krossade kakaobönor (1/3 dl)
Gör så här
- Hacka chokladen.
- Smält smöret på låg värme i en kastrull. Skär ett snitt längs vaniljstången och skrapa ner fröna i kastrullen. Tillsätt grädde, socker, sirap, choklad och salt. Rör om.
- Koka smeten på medelvärme i cirka 30 minuter tills den börjar tjockna och fortsätt sedan tills den har en temperatur på 124 grader, eller gör ett kulprov. Rör om då och då.
- Klä en form som är cirka 20x20 cm med bakplåtspapper. Häll kolasmeten i formen och strö över kakaobönorna.
- Låt kolan stå i rumstemperatur i minst 6 timmar för att stelna. Skär kolan i fyrkanter.
22 december 2015
Laddar fler recept...