Chokladbollar med kikärtor, lakrits och fikon
Chokladbollar med kikärtor, lakrits och fikon
7 ingredienser
Nog låter det konstigt med chokladbollar med kikärtor, men det blir oväntat gott! Dessutom är de proteinrika och fria från gluten, mejeriprodukter och raffinerat socker. Ska jag vara ärlig är jag inte särskilt förtjust i lakrits, men jag vill ändå förse er lakritsälskare med recept. Själv ersätter jag lakritspulvret med 3 matskedar kokosflingor, och det rekommenderar jag andra lakritsskeptiker att också göra. Blötlägg eventuellt fikonen i några timmar om de känns torra. Saftiga fikon behöver du inte blötlägga. /Mia
Läs mer om boken Chokladbollar hos Adlibris >>
Bollarna är hållbara i cirka 1 vecka förvarade i kylen.
Se Mia Öhrn laga receptet

Ingredienser
Smet
- 200 g torkade fikon
- 240 g kokta kikärtor, avrunna [1 burk]
- 2-3 msk kokosolja [40 g]
- 2-3 tsk lakritspulver
- 3 msk kakao
- 2 krm salt
Garnering
- 3 msk kakao
Gör så här
- Mixa fikonen i en matberedare. Tillsätt kikärtor, kokosolja, 2 teskedar lakritspulver, kakao och salt. Mixa ihop till en smet. Smaka av om du tycker att det smakar tillräckligt mycket lakrits och tillsätt eventuellt mer lakritspulver om du vill ha kraftigare smak. Låt smeten tjockna i ett par timmar i kylen innan du rullar om den känns lös. Annars är det bara att rulla direkt.
- Forma smeten till bollar och rulla dem i kakao. Förvara dem kallt fram till serveringen.