Chokladbollar med kikärtor, lakrits och fikon

Chokladbollar med kikärtor, lakrits och fikon
Foto: Ulrika Pousette
Mia Öhrn
Mia Öhrn

Chokladbollar med kikärtor, lakrits och fikon

31

2 steg att laga

7 ingredienser

Nog låter det konstigt med chokladbollar med kikärtor, men det blir oväntat gott! Dessutom är de proteinrika och fria från gluten, mejeriprodukter och raffinerat socker. Ska jag vara ärlig är jag inte särskilt förtjust i lakrits, men jag vill ändå förse er lakritsälskare med recept. Själv ersätter jag lakritspulvret med 3 matskedar kokosflingor, och det rekommenderar jag andra lakritsskeptiker att också göra. Blötlägg eventuellt fikonen i några timmar om de känns torra. Saftiga fikon behöver du inte blötlägga. /Mia

Läs mer om boken Chokladbollar hos Adlibris >>

Ingredienser

portioner20 bollar

Smet

  • 200 g torkade fikon
  • 240 g kokta kikärtor, avrunna [1 burk]
  • 2-3 msk kokosolja [40 g]
  • 2-3 tsk lakritspulver
  • 3 msk kakao
  • 2 krm salt

Garnering

  • 3 msk kakao

Gör så här

  1. Mixa fikonen i en matberedare. Tillsätt kikärtor, kokosolja, 2 teskedar lakritspulver, kakao och salt. Mixa ihop till en smet. Smaka av om du tycker att det smakar tillräckligt mycket lakrits och tillsätt eventuellt mer lakritspulver om du vill ha kraftigare smak. Låt smeten tjockna i ett par timmar i kylen innan du rullar om den känns lös. Annars är det bara att rulla direkt.
  2. Forma smeten till bollar och rulla dem i kakao. Förvara dem kallt fram till serveringen.