Chokladbollar med kikärtor, lakrits och fikon

20 bollar
Spela video Chokladbollar med kikärtor, lakrits och fikon
Foto: Ulrika Pousette

Nog låter det konstigt med chokladbollar med kikärtor, men det blir oväntat gott! Dessutom är de proteinrika och fria från gluten, mejeriprodukter och raffinerat socker. Ska jag vara ärlig är jag inte särskilt förtjust i lakrits, men jag vill ändå förse er lakritsälskare med recept. Själv ersätter jag lakritspulvret med 3 matskedar kokosflingor, och det rekommenderar jag andra lakritsskeptiker att också göra. Blötlägg eventuellt fikonen i några timmar om de känns torra. Saftiga fikon behöver du inte blötlägga. /Mia

Läs mer om boken Chokladbollar hos Adlibris >>

Bollarna är hållbara i cirka 1 vecka förvarade i kylen.

18 oktober 2017
20 bollar

Du behöver

Smet

  • 200 g torkade fikon
  • 240 g kokta, avrunna kikärtor (1 burk)
  • 2-3 msk kokosolja (40 g)
  • 2-3 tsk lakritspulver
  • 3 msk kakao
  • 2 krm salt

Garnering

  • 3 msk kakao

Gör så här

  1. Mixa fikonen i en matberedare. Tillsätt kikärtor, kokosolja, 2 teskedar lakritspulver, kakao och salt. Mixa ihop till en smet. Smaka av om du tycker att det smakar tillräckligt mycket lakrits och tillsätt eventuellt mer lakritspulver om du vill ha kraftigare smak. Låt smeten tjockna i ett par timmar i kylen innan du rullar om den känns lös. Annars är det bara att rulla direkt.
  2. Forma smeten till bollar och rulla dem i kakao. Förvara dem kallt fram till serveringen.
Kommentera receptet
Black friday

Fler goda recept