Cheesecake med svartvinbärsswirl

koket.se
Cheesecake med svartvinbärsswirl
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Cheesecake med svartvinbärsswirl

12 ingredienser

Bakad cheesecake med en glutenfri botten på corn flakes och ett vackert och syrligt swirl på svarta vinbär. Bjud på denna till fikat och ingen lär bli besviken.

Tips! Det går även fint att göra kakan i en rund form och skära i tårtbitar vid servering.

Se Tea Malmegård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Botten

  • 100 g cornflakes (glutenfria)
  • 30 g rörsocker, strö
  • 75 g smör

Svartvinbärskräm

  • 125 g svarta vinbär (frysta)
  • 50 g honung (fast)

Fyllning

  • 300 g färskost
  • 90 g rörsocker, strö
  • 1 g vaniljpulver
  • 5 g majsstärkelse
  • 100 g gräddfil
  • 1 ägg
  • 1 äggula

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Bryn smöret och låt svalna.
  3. Mixa cornflakes, socker och smält smör i en matberedare.
  4. Tryck ner ett halvt bakplåtspapper i en rektangulär ugnsform (25 x 15 cm).
  5. Tryck ut smulet jämnt över bottnen.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 12 minuter.

Svartvinbärskräm

  1. Koka ihop bär och honung i ca 5 minuter på medelhög värme. Mixa slätt och passera genom en sil. Fyll i en spritspåse och lägg den i kylen.

Cheesecake

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ihop färskost och socker tills det är fluffigt med en visp i en köksassistent.
  3. Sikta i vaniljpulver och majsstärkelse och vänd i smeten. Vänd för hand i gräddfilen.
  4. Vispa upp ägg och äggula med en gaffel i en skål.
  5. Vänd ner äggen i omgångar med en slickepott tills hela smeten är jämnt blandad.
  6. Häll smeten i formen. Rippla streck av svartvinbärskräm fram och tillbaka över smeten. Med en spetsig kniv, gör små cirklar i hela formen till ett fint mönster.
  7. Om det finns kräm över så spritsa gärna ner små klickar av den här och där i kakan.
  8. Baka i ugnen i 10 minuter. Sänk sedan ugnen till 110 grader utan att öppna ugnsluckan och baka ytterligare 20 minuter.
  9. Stäng av ugnen och låt stå i ugnen i 30 minuter med stängd lucka.
  10. Ta ut och låt svalna i rumstemperatur. Låt sedan svalna i kyl över natten. Skär i rutor.

Glöm inte att matsortera skal från äggen för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda cheesecake. /Köket-redaktionen