Cheesecake i glas med kolasås och blåbär

Cheesecake i glas med kolasås och blåbär
Foto: Helén Pe
Frida Svanberg profilbild
Frida Svanberg profilbild

Cheesecake i glas med kolasås och blåbär

Av: Frida Svanberg

Från: Nyhetsmorgon

11 ingredienser

20 m

"Jag har alltid tyckt att desserten varit det bästa på hela middagsbjudningen men när jag själv bjuder på middag blir den oftast ett stressigt moment. Därför är jag ett stort fan av cheesecake i glas. Det är enkelt, kladdigt och gott. Framför allt går allt att förbereda och det går dessutom fort!" /Frida Svanberg

Ingredienser

portioner4 - 6

Kolasås

  • 1 dl växtbaserad matlagningsgrädde
  • 90 g strösocker [1 dl]
  • 140 g ljus sirap [1 dl]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 25 g mjölkfritt margarin

Färskostkräm

  • 400 g växtbaserad färskost [4 dl]
  • 100 g växtbaserad vispgrädde [1 dl]
  • 60 g florsocker [1 dl]
  • 10 g vaniljsocker [2 tsk]

Kaksmul

  • 15 digestivekex

Servering

  • färska bär

Gör så här

  1. Gör kolasåsen genom att blanda alla ingredienser utom margarinet i en kastrull och koka till 118 grader. Dra av kastrullen från plattan och rör i margarinet. Rör om tills det svalnat. Häll upp i en kanna eller liknande och ställ in i kylskåpet.
  2. Gör sedan färskostkrämen genom att vispa färskost och grädde fluffigt. Sikta ned forsocker och vaniljsocker och vänd ihop till en slät kräm. Förvara i kylskåpet.
  3. Mixa kexen till smulor och ställ åt sidan.
  4. Montera desserten i glas före servering i följande ordning: Kaksmulor, färskostkräm, kaksmulor och avsluta sedan med kolasåsen. Toppa med färska bär.