Ceviche på pilgrimsmusslor och hälleflundra

Ceviche på pilgrimsmusslor och hälleflundra
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Ceviche på pilgrimsmusslor och hälleflundra

16 ingredienser

Denna peruanskt inspirerade fiskcocktail gör alltid succé med sina somrigt eleganta färger och sin friskt syrliga smak. Syrorna i citrussaften får proteinerna att koagulera, så att fisken smakar som tillagad. Servera som förrätt.

Ingredienser

portioner
  • 75 g pilgrimsmussla
  • 75 g hälleflundra
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl limefrukt, saft, pressad
  • 0,5 dl citron, pressad
  • 1 röd spansk peppar
  • 1 dl tärnad färsk gurka
  • 1 msk färsk koriander, hackad
  • 1 avokado
  • 2 gula tomater
  • 2 salladslökar
  • 0,5 dl tomatjuice
  • 0,5 dl apelsinsaft, pressad
  • 1 msk mild/fruktig olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Pressa ut saften ur citron och lime. Tärna pilgrimsmusslorna och hälleflundran. Skala och riv vitlöksklyftan fint, blanda med lime- och citronsaften och marinera mussel- och fisktärningarna i ca 40 minuter.
  2. Skär chilin på längden, skrapa ut kärnorna och finhacka fruktköttet. Skala och dela gurkan, skrapa ut kärnorna och tärna den fint. Dela avokadon, ta bort kärnan, gröp ut och tärna fruktköttet fint. Kärna ur och tärna tomaterna. Blanda chili, gurktärningar, koriander, avokado- och tomattärningar.
  3. Skiva salladslöken fint. Sila av fisken och musslorna och behåll 2 msk av marinaden. Pressa ut saften ur apelsinen. Blanda marinaden med tomatjuicen, apelsinsaften och olivoljan till en dressing. Blanda fisken och musslorna med grönsakerna, droppa över dressingen och krydda med salt och peppar. Lägg upp cevichen i koppar eller glas och garnera med salladslöken.