Matjessilltårta på knäckebotten

Foto: Torbjörn Larsson
Matjessilltårta på knäckebotten
12 ingredienser
Perfekta bjudmaten! Förbered dagen innan, servera tårtan hel på buffé eller lägg upp portionsbitar på tallrik tillsammans med säsongens sallader. 1 form 24 cm, ger ca 8 portioner.
1 form ca 24 cm, ger ca 8 portioner.
Ingredienser
- 10 skivor knäckebröd, med 100 % fullkornsråg och låg salthalt
- 75 g smör, smält
- 4 gelatinblad
- 250 g matjessill
- 5 dl lätt crème fraiche
- 1 knippe dill, hackad
- 1 rödlök, finhackad
- 1 msk dijonsenap
- salt
- peppar
- 100 g löjrom (sikrom eller stenbitsrom)
- gräslök
Gör så här
- Smula knäckebrödet i en mixer och tillsätt det smälta smöret. Tryck ut brödmassan till en botten i en form med löstagbar kant, 24 cm. Klä bottenplattan med plastfilm så går det lättare att tas loss tårtan.
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Skär matjessillen i små bitar och blanda samman med övriga ingredienser, smaka av med salt och peppar.
- Smält gelatinet på svag värme och blanda ner lite i taget i smeten under kraftig omrörning.
- Häll fyllningen på knäckebrödsbotten och ställ kallt för att stelna.
- Dekorera matjessilltårtan med finhackad rom och gräslök.