Carpaccio med syltade trattkantareller och tryffelmajonnäs

Carpaccio med syltade trattkantareller och tryffelmajonnäs
Foto: TV4

Carpaccio med syltade trattkantareller och tryffelmajonnäs

Av: Birgitta - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

45 min

Förföriskt god förrätt gjord på skogens guldkorn, trattkantareller och smakrik tryffelmajonnäs.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 250 g oxfilé
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 rödlök
  • 1 kruka färsk basilika

Majonnäs:

  • 1 ägg
  • 2 dl matolja
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 msk vitvinsvinäger
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 tsk tryffelolja
  • 0,5 msk persilja & vitlökskrydda (persillade)

Picklade trattkantareller:

  • 1 dl torkade trattkantareller
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 8 hela nejlikor
  • 1 tsk senapsfrö

Servering:

  • rucolasallad
  • pinjenötter, rostade
  • parmesanost, riven

Gör så här

  1. Börja med lagen till kantarellerna. Blanda ättika socker och vatten i en kastrull, låt koka upp så att det blir simmigt. Lägg kantarellerna i en ren burk med nejlikor, senapsfrön och häll över den varma lagen. Låt kallna stäng burken sätt i kylen någon timma.
  2. Skär tunna skivor av oxfilén, gärna lite frusen det är lättare då. Banka ut skivorna så de blir tunna. Lägga ut på tallrik. Blanda olivolja, med hackad rödlök och hackad basilika, salt och svartpeppar. Häll detta över köttet.
  3. Majonnäs:
  4. Använd handmixer, så knäck ägget, häll på oljan, dijonsenap, vitvinsvinäger, salt och peppar.
  5. Sätt sedan mixern i botten och drag sakta uppåt, och du får underbar majonnäs.
  6. Blanda i tryffelolja, och persilladen.
  7. Lägg små klickar på tallriken.
  8. Häll på lite kantareller, rucola och Parmesan, dra några drag med svartpepparkvarnen
  9. Dryckesförslag:
  10. Pinot Noir