Ugnsbakad pasta med mozzarella
Ugnsbakad pasta med mozzarella
13 ingredienser
En syditaliensk pasta gratäng är en delikatess som numera äts över hela Italien.
Ingredienser
- 1 gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 1 peperoncini
- olivolja
- 3 förp hela konserverade tomater (à 400 g)
- 1 dl vatten
- 1 kruka basilika
- havssalt
- peppar, nymalen
- 1 msk rödvinsvinäger
- 400 g pasta penne
- 3 dl parmesanost, nyriven
- 2 mozzarellaostar (à 125 g)
Gör så här
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Fräs lök, vitlök och peperoncino några minuter i olivolja utan att det tar färg, cirka 10 minuter.
- Tillsätt tomaterna och vattnet och sjud i cirka 20 minuter.
- Mixa till en tunn sås med en mixer.
- Rör ner basilikabladen och smaka av med salt, peppar och vinäger.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Häll av kokvattnet.
- Blanda pastan och hälften av tomatsåsen och 1 dl riven parmesanost.
- Lägg lite av pastan i en smord ugnssäker form.
- Häll på tomatsås, parmesan och skivad mozzarella. Upprepa på detta sätt tills alla ingredienser är slut. Avsluta med ett lager parmesan.
- Gratinera i mitten av ugnen tills gratängen har fin färg, cirka 10 minuter.