Lammgryta med aprikoser och mandel

lammgryta med aprikoser
Foto: Tina Axelsson
Caroline Hofberg
Caroline Hofberg

Lammgryta med aprikoser och mandel

21 ingredienser

Torkad frukt, mandel och mustiga kryddor är typiskt för de marockanska köttgrytorna. Har man inte möjlighet att åka till Marocko kan man i alla fall njuta och värma sig med en härlig lammgryta. /Caroline Hofberg

Ingredienser

portioner
  • 700 g lammkött benfri (t ex av steken)
  • olivolja
  • salt
  • peppar, nymalen
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 1,5 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk korianderfrön, nystötta
  • 0,5 g saffran [1 förp]
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 kanelstång
  • 1,5 msk färsk ingefära, riven
  • 1,5 msk kalvfond (från flaska)
  • 5 dl vatten
  • 150 g torkade aprikoser
  • 1 dl sötmandel, skållad och skalad
  • 1 msk citronsaft, pressad
  • 1 tsk harissa
  • 4 msk koriander, hackad

Till servering:

  • couscous

Gör så här

  1. Skär köttet i mindre bitar, cirka 3 x 3 centimeter. Bryn det i omgångar i olivolja i en stekpanna. Salta och peppra och ställ åt sidan.
  2. Hacka lök och vitlök och strimla sellerin. Fräs det i olivolja i en gryta utan att det tar färg. Strö över kryddorna och låt dem fräsa med en liten sund.
  3. Lägg köttet i grytan, tillsätt fond och vatten och koka på svag värme under lock cirka 1 timme. Rör någon gång under tiden.
  4. Blötlägg aprikoserna i hett vatten 10 minuter. Låt dem rinna av. Rosta mandeln i en torr och het stekpanna.
  5. Blanda ner aprikoserna i grytan och koka tills köttet är mört och aprikoserna mjuka, cirka 20 minuter. Smaka av grytan med citronsaft, harissa och salt. Vänd ner koriandern och strö över mandel.