Fisk- och skaldjurssoppa med apelsinaioli

Fisk- och skaldjurssoppa med apelsinaioli
Foto: Tina Axelsson
Caroline Hofberg
Caroline Hofberg

Fisk- och skaldjurssoppa med apelsinaioli

Av: Caroline Hofberg

Från: Marocko på ett fat

28 ingredienser

Det är alltid lika gott med fisksoppa. Och det är bra bjudmat, eftersom man kan förbereda det mesta dagen före och sedan bara tillsätta fisk och skaldjur när det är dags för servering. Ett gott bröd till är ett måste, och en klick aioli är pricken över i. /Caroline Hofberg

Ingredienser

portioner
  • 500 g vit fiskfilé, med fast kött (t ex marulk eller hälleflundra)
  • 500 g räkor med skal
  • 500 g blåmusslor

Själva soppan:

  • 2 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 selleristjälkar
  • 1 röd chilifrukt
  • 4 kvisttomater
  • olivolja
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk paprikapulver
  • 0,5 g saffran
  • 1,5 l vatten
  • 3 hönsbuljongtärningar
  • 2 msk citronsaft, pressad
  • tabasco
  • salt
  • 3 fasta potatisar (t ex Bintje)
  • 1 dl färsk bladpersilja, hackad
  • 4 msk koriander, hackad

Apelsionaioli med sting

  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 2 äggulor
  • 1,5 dl rapsolja
  • 1 dl olivolja
  • 1 krm apelsin, skalet, rivet
  • 1 krm sambal oelek
  • salt

Till servering:

  • bröd

Gör så här

  1. Skär löken i tunna klyftor, hacka vitlöken och strimla sellerin. Klyv chilifrukten på längden, ta bort kärnor och väggar och strimla chiliköttet. Grovhacka tomaterna.
  2. Fräs lök, vitlök, selleri och chili i olivolja i en stor gryta utan att det tar färg. Strö över kryddorna och låt dem fräsa med en liten stund. Tillsätt tomater, vatten och buljong och koka soppan under lock i cirka 30 minuter. Smaka av med citronsakt, tabasco och salt. Hit går det bra att förbereda.
  3. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Lägg den i soppan och koka tills den nästan är färdig, cirka 10 minuter.
  4. Skär fisken i kuber. Skala räkorna. Borsta musslorna rena under rinnande kallt vatten, dra bort skägget och skrapa bort smuts. Kasta de musslor som inte stänger sig när man kanckar på dem.
  5. Lägg musslorna i soppan och koka ett par minuter under lock. Lägg sedan förskitigt ner fisken och koka på svag värme under lock tills musslorna har öppnat sig, cirka 4 minuter.
  6. Vänd försiktigt ner räkor och örter så att fisken inte går sönder. Severa soppan med apelsionaioli och ett gott bröd.
  7. Apelsionaioli: det är viktigt att alla ingredienserna är rumpstempererade. Vispa ihop vitlök och äggulor i en matberedare eller skål. Tillsätt oljan droppvis under vispning. Häll inte för snabbt, gulorna och vitlöken måste hinna ta upp all olja, annars skär det sig. Blanda i apelsinskal och smaka av med sambal oelek och salt. Låt smakerna mogna i minst 1 timme före servering. Det är också gott att bara doppa ett bröd i aiolin.