Potatispaj med äpple och örter

Potatispaj med äpple och örter
Foto: Tina Axelsson
Caroline Hofberg
Caroline Hofberg

Potatispaj med äpple och örter

Av: Caroline Hofberg

Från: Mat på svenska

14 ingredienser

Den här pajen passar väldigt bra till rökt fisk och kallskuret. /Caroline Hofberg

Ingredienser

portioner
  • 3 dl dinkel- eller vetemjöl, siktat
  • 125 g smör
  • 1 msk vatten, kallt

Fyllning:

  • 300 g potatis, kokt kall
  • 2 dl äpple, fintärnat
  • 2 dl purjolök, strimlad
  • 5 msk dill, hackad
  • 5 msk gräslök, hackad
  • 3 ägg
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 1 dl mjölk
  • salt
  • vitpeppar
  • 1,5 dl riven ost, till garnering

Gör så här

  1. Hacka ihop mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en smidig deg.
  2. Tryck ut degen i en stor pajform, cirka 28 centimeter i diameter. Nagga botten med en gaffel och låt pajskalet vila i kylen i minst 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
  4. Skiva potatisen. Varva potatis, äpple, purjolök och örter i det förgräddade pajskalet.
  5. Vispa ihop ägg, crème fraiche, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet och strö över riven ost.
  6. Grädda pajen i mitten av ugnen tills den är genomgräddad och har vacker färg, cirka 40 minuter.