Hallon- och jordgubbssaft

POPULÄRT
Hallon- och jordgubbssaft
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Hallon- och jordgubbssaft

Av: Carina Westelius

Från: Nyhetsmorgon

5 ingredienser

1h

Överraska med hemgjord saft till fikat!

Natriumbensoat skyddar konserverade produkter från att jäsa. Vissa bär t ex lingon och hjortron innehåller ett naturligt skydd (bensoesyra) mot jäsning och därför behövs inte natriumbensoat.

Ingredienser

  • 1 l hallon
  • 1 l jordgubbar
  • 3 dl vatten
  • 6 dl socker, per liter avrunnen saft
  • 1 krm natriumbensoat per liter saft

Gör så här

  1. Koka upp vatten, lägg i bären och låt koka tills de gett ifrån sig saften, cirka 10 minuter.
  2. Häll upp bärmassan i en silställning och låt rinna av i cirka 30 minuter.
  3. Mät upp den avrunna saften.
  4. Värm upp saften igen och rör ner socker lite i taget. Koka upp och låt sen stå vid sidan om plattan i 4-5 minuter.
  5. Skumma saften.
  6. Rör eventuellt ner natriumbensoat i den varma saften, blanda väl.
  7. Häll upp saften på väl rengjorda, varma flaskor.
  8. Fyll saften ända upp till kanten och förslut med tättslutande kork.