Hallon- och jordgubbssaft

Foto: Fredrik Sandin Carlson
Hallon- och jordgubbssaft
5 ingredienser
1h
Överraska med hemgjord saft till fikat!
Natriumbensoat skyddar konserverade produkter från att jäsa. Vissa bär t ex lingon och hjortron innehåller ett naturligt skydd (bensoesyra) mot jäsning och därför behövs inte natriumbensoat.
Ingredienser
- 1 l hallon
- 1 l jordgubbar
- 3 dl vatten
- 6 dl socker, per liter avrunnen saft
- 1 krm natriumbensoat per liter saft
Gör så här
- Koka upp vatten, lägg i bären och låt koka tills de gett ifrån sig saften, cirka 10 minuter.
- Häll upp bärmassan i en silställning och låt rinna av i cirka 30 minuter.
- Mät upp den avrunna saften.
- Värm upp saften igen och rör ner socker lite i taget. Koka upp och låt sen stå vid sidan om plattan i 4-5 minuter.
- Skumma saften.
- Rör eventuellt ner natriumbensoat i den varma saften, blanda väl.
- Häll upp saften på väl rengjorda, varma flaskor.
- Fyll saften ända upp till kanten och förslut med tättslutande kork.