Cannelloni med aubergine och soltorkad tomat

koket.se
Cannelloni med aubergine och soltorkade tomater
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Cannelloni med aubergine och soltorkad tomat

22 ingredienser

Pastagratäng fullproppad med smak och goda grönsaker som aubergine, soltorkade tomater och spenat. En riktigt god vegomiddag som också passar utmärkt i matlådan dagen efter. Bjud gärna gratängen med en sallad på blandade salladssorter i vinägrett.

Se Stefan Ekengren laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 8 lasagneplattor
  • 2 aubergines, delade och snittade i köttet
  • 2 gula lökar, skivade
  • 2 klyftor vitlök, finrivna
  • 2 dl soltorkade tomater, fint strimlade
  • 100 g babyspenat
  • 1 citron, skalet, rivet
  • 200 g färskost
  • 200 g mascarpone
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Pestokräm

  • 1 kruka färsk basilika
  • 2 msk pinjenötter
  • 0,5 dl parmesanost, riven
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 dl crème fraîche
  • grön tabasco (jalapeño)
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Topping

  • 1 dl parmesanost, riven

Till servering

  • sallad, t ex frissésallad, romansallad, rosésallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka lasagneplattorna i saltat vatten Ta upp dem och kyl i kallt vatten och torka väl.
  3. Dela auberginerna på längden. Skär snitt i snittytan. Gnid in dem med olivolja och lägg i en ugnsform. Tillaga i ugnen ca 20 minuter.
  4. Ta ut, låt svalna och gröp ut köttet med med en sked. Hacka det urgröpta köttet grovt.
  5. Skala och hacka lök och vitlök. Strimla de soltorkade tomaterna.
  6. Fräs lök och vitlök mjuka i olivolja i en kastrull utan att det tar färg. Tillsätt aubergine och soltorkade tomater och låt fräsa med någon minut. Tillsätt spenaten och fräs ytterligare någon minut.
  7. Häll upp i durkslag, låt rinna av och låt kallna helt.
  8. Blanda med citronskal, färskost och mascarpone, smaka av med salt och svartpeppar.
  9. Bred ut oströran på en förkokt lasagneplatta, rulla ihop till en fin cannelloni och lägg i en smord ugnssäker form. Upprepa med alla lasagneplattor.
  10. Mixa basilika, pinjenötter, parmesan och olivolja till en grov pesto.
  11. Vänd ner crème fraiche och smaka av med salt och lite tabasco. Stryk ut krämen på cannellonin i formen, riv över parmesan och gratinera i ugnen ca 10-15 minuter.
  12. Servera med en god grönsallad till.