Caesarkroketter
Caesarkroketter
16 ingredienser
En rolig take på caesarsallad: antingen kan man göra några stora och servera som förrätt, eller så gör man flera små och serverar på ett stort fat som alla kan ta ifrån.
Ingredienser
Kycklingröra
- 150 g grillad kyckling (ungefär 1 kycklinglår)
- 20 g smör
- 2 tsk vetemjöl
- 1 dl mjölk
- 2 tsk sardellkräm
- 1 klyfta vitlök, riven
- 1,5 dl parmesanost, riven
- 50 g bacon
- 0,5 dl gräslök, finskuren
- salt
Panering
- 1 dl vetemjöl
- 1 ägg
- 2 dl pankoströbröd
- matolja, till fritering
- salladsblad (t ex romansallad eller gemsallad)
- parmesanost, riven
Gör så här
- Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Vispa ner mjölet och häll i mjölken lite i taget. Vispa i cirka 2 minuter tills blandningen tjocknat.
- Sänk värmen och vispa ner sardellcrème, vitlök och parmesan. Fortsätt vispa tills osten har smält. Ställ kastrullen åt sidan.
- Strimla bacon och stek i en torr stekpanna på medelvärme. Ta upp baconet och låt det rinna av på hushållspapper.
- Skär kycklingen i små bitar och rör ner i ostblandningen tillsammans med bacon och gräslök. Smaka av med salt.
- Häll upp blandningen i en skål och låt stå i kylen 1 timme så att smeten stelnar.
- Förbered 3 skålar: en med mjöl, en med uppvispat ägg och en med panko. Forma kycklingröran till bollar och panera först i mjöl, sedan i ägg och slutligen i panko.
- Hetta upp oljan till 160 grader i en kastrull och fritera bollarna gyllenbruna några i taget. Ta upp dem med hålslev och låt överflödig olja rinna av på hushållspapper.
- Servera bollarna på salladsblad och toppa med riven parmesan.
Receptet ger 15 små eller 8 stora bollar