Caesarkroketter

Caesarkroketter
Foto: Eva Hildén
Nazuk Turdieva
Nazuk Turdieva

Caesarkroketter

16 ingredienser

En rolig take på caesarsallad: antingen kan man göra några stora och servera som förrätt, eller så gör man flera små och serverar på ett stort fat som alla kan ta ifrån.

Ingredienser

Håll skärmen tänd

Kycklingröra

  • 150 g grillad kyckling (ungefär 1 kycklinglår)
  • 20 g smör
  • 2 tsk vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 2 tsk sardellkräm
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1,5 dl parmesanost, riven
  • 50 g bacon
  • 0,5 dl gräslök, finskuren
  • salt

Panering

  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 2 dl pankoströbröd
  • matolja, till fritering
  • salladsblad (t ex romansallad eller gemsallad)
  • parmesanost, riven

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Vispa ner mjölet och häll i mjölken lite i taget. Vispa i cirka 2 minuter tills blandningen tjocknat.
  2. Sänk värmen och vispa ner sardellcrème, vitlök och parmesan. Fortsätt vispa tills osten har smält. Ställ kastrullen åt sidan.
  3. Strimla bacon och stek i en torr stekpanna på medelvärme. Ta upp baconet och låt det rinna av på hushållspapper.
  4. Skär kycklingen i små bitar och rör ner i ostblandningen tillsammans med bacon och gräslök. Smaka av med salt.
  5. Häll upp blandningen i en skål och låt stå i kylen 1 timme så att smeten stelnar.
  6. Förbered 3 skålar: en med mjöl, en med uppvispat ägg och en med panko. Forma kycklingröran till bollar och panera först i mjöl, sedan i ägg och slutligen i panko.
  7. Hetta upp oljan till 160 grader i en kastrull och fritera bollarna gyllenbruna några i taget. Ta upp dem med hålslev och låt överflödig olja rinna av på hushållspapper.
  8. Servera bollarna på salladsblad och toppa med riven parmesan.

Receptet ger 15 små eller 8 stora bollar