Caesarkroketter

Caesarkroketter
Foto: Eva Hildén
Nazuk Turdieva
Nazuk Turdieva

Caesarkroketter

16 ingredienser

En rolig take på caesarsallad: antingen kan man göra några stora och servera som förrätt, eller så gör man flera små och serverar på ett stort fat som alla kan ta ifrån.

Ingredienser

Kycklingröra

  • 150 g grillad kyckling (ungefär 1 kycklinglår)
  • 20 g smör
  • 2 tsk vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 2 tsk sardellkräm
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1,5 dl parmesanost, riven
  • 50 g bacon
  • 0,5 dl gräslök, finskuren
  • salt

Panering

  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 2 dl pankoströbröd
  • matolja, till fritering
  • salladsblad (t ex romansallad eller gemsallad)
  • parmesanost, riven

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Vispa ner mjölet och häll i mjölken lite i taget. Vispa i cirka 2 minuter tills blandningen tjocknat.
  2. Sänk värmen och vispa ner sardellcrème, vitlök och parmesan. Fortsätt vispa tills osten har smält. Ställ kastrullen åt sidan.
  3. Strimla bacon och stek i en torr stekpanna på medelvärme. Ta upp baconet och låt det rinna av på hushållspapper.
  4. Skär kycklingen i små bitar och rör ner i ostblandningen tillsammans med bacon och gräslök. Smaka av med salt.
  5. Häll upp blandningen i en skål och låt stå i kylen 1 timme så att smeten stelnar.
  6. Förbered 3 skålar: en med mjöl, en med uppvispat ägg och en med panko. Forma kycklingröran till bollar och panera först i mjöl, sedan i ägg och slutligen i panko.
  7. Hetta upp oljan till 160 grader i en kastrull och fritera bollarna gyllenbruna några i taget. Ta upp dem med hålslev och låt överflödig olja rinna av på hushållspapper.
  8. Servera bollarna på salladsblad och toppa med riven parmesan.

Receptet ger 15 små eller 8 stora bollar