Bygg din egen fiskgratäng

Carin da Silva

Bygg din egen fiskgratäng

Av: Carin da Silva

Från: Nyhetsmorgon

14 ingredienser

45 min

"Jag har märkt att barnen äter mycket mer när de får ”skapa” sin egen rätt, så här är ett recept på hur man kan bygga sin egen fiskgratäng." /Carin da Silva

Ingredienser

portioner

Pomme duchesse

  • 800 g potatis (om du har potatismos som blivit över tar du det och kompletterar med mer potatis om det behövs)
  • 2 äggulor
  • 1 dl vispgrädde
  • 25 g smör
  • 600 g torskfilé
  • salt
  • peppar

Sås

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 fiskbuljongtärning
  • färsk dill, hackad
  • citron
  • salt
  • peppar

Servering

  • ärtor, kokta

Gör så här

Pomme duchesse

  1. Sätt ugnen på 180–200 grader.
  2. Skala och koka potatisen mjuk.
  3. Mosa sedan potatisen och blanda med det överblivna moset från dagen innan. Eller använd bara moset som blivit över om du har tillräckligt mycket.
  4. Tillsätt äggulor och grädde så att moset får en bra konsistens.
  5. Klä en plåt med bakplåtspapper.
  6. Spritsa ut moset i toppar på ena sidan av plåten.
  7. Ställ in plåten i ugnen i ca 10 minuter.
  8. Ta ut plåten och lägg ut fiskfiléerna på plåtens andra sida. Salta och peppra.
  9. Ställ in plåten i ugnen igen i ca 10–15 minuter.

Sås

  1. Koka upp grädden till såsen i en kastrull.
  2. Smula ner buljongtärningen och lägg i den hackade dillen. Smaka av med pressad citron, rivet citronskal, salt och peppar.

Servering

  1. Nu kan alla bygga sin egen fiskgratäng med så mycket fisk, potatismos och sås de vill ha.
  2. Servera med kokta ärtor.