Bygdens rostasfilé med beasmör

Bygdens rostasfilé med beasmör
Foto: TV4

Bygdens rostasfilé med beasmör

Av: Åsa - Skövde

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

2 h

Rostasfilé med beasmör, sås och potatishalvor. En riktigt festlig middag!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Bygdens rostasfilé med potatis

  • 800 g rostasfilé
  • 6 potatisar
  • smör, smält att pensla potatisen med
  • färsk basilika (efter smak)
  • färsk dragon (efter smak)
  • färsk timjan (efter smak)
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Sås

  • 3-4 dl matlagningsgrädde
  • maizenaredning
  • 1-2 tsk soja
  • 1 köttbuljongtärning
  • svartpeppar, nymald
  • gelé (någon tesked)

Beasmör

  • 100 g smör
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 2-3 tsk torkad dragon
  • 3 msk färsk persilja, hackad
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • flingsalt

Tillbehör

  • 4 morötter (små)
  • 200 g sockerärtor
  • 1 purjolök

Gör så här

Bygdens rostasfilé

  1. Ta fram köttet i god tid, så det inte är kylskåpskallt innan tillagning. Torka av eventuell vätska. Putsa köttet vid behov.
  2. Sätt ugnen på 125°C.
  3. Bryn köttet runtom med smör i stekpanna. Salta och peppra. Spara skyn till såsen!
  4. Lägg köttet i en ugnsfast form som köttet precis får plats i (så att skyn gottar in sig i köttet). Den låga temperaturen gör att köttet behåller mer vätska och blir saftigare.
  5. Rare: 56 grader (ca 60-75min).
  6. Medium 58 grader.
  7. Well done: 64 grader.
  8. Ta ut köttet och låt vila i aluminiumfolie ca. 20 minuter. Spara skyn i formen till såsen!
  9. Skala och dela potatisarna på hälften, pensla med smält smör.
  10. Ställ in potatisen i ugnen på 220°. Pensla dem åter med smält smör efter ca. 10 minuter och strö på salt och örter.
  11. Ta ut potatisarna när de är mjuka och har fått fin färg, garnera med lite färska örter innan servering.

Sås

  1. Vispa ur stekpannan du hade köttet i med lite vatten för att ta vara på skyn.
  2. Tillsätt en klick smör och låt smälta i stekpannan och häll i skyn från ugnsformen. Vispa ihop.
  3. Tillsätt grädde och maizenaredning (se förpackning för mängd i förhållande till vätskan).
  4. Häll i lite buljong, soja, svartpeppar och tillsätt gelén. Låt småputtra minst 5 minuter.
  5. Smaka av och testa dig fram om du föredrar mer buljong, peppar eller gelé.
  6. Tillsätt till sist en skvätt konjak om det önskas och låt såsen puttra ytterligare en stund.

Beasmör

  1. Ta det rumsvarma smöret och rör i övriga ingredienser.
  2. Rulla till en rulle i plastfolie/bakplåtspapper och förvara i kyl till det är dags för servering!

Tillbehör

  1. Skär morötterna i stavar och skiva purjolöken.
  2. Stek morotsstavar på lägre värme först (tills de mjuknat något) och tillsätt därefter sockerärter och purjolök. Salta lätt.