Butlers laxpaté

Butlers laxpaté
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Butlers laxpaté

8 ingredienser

Att laga laxpaté eller färs är egentligen ingen konst. Lättast går det med en matberedare. Kom ihåg en viktig detalj: Alla ingredienser måste vara kylskåpskalla när de blandas. Den här patén är lika bra till förrätt som till huvudrätt eller på en buffé. Pressgurka smakar bra till.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 500 g färsk benfri lax
  • 2 ägg
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 kruka färsk dill
  • 1 tsk Colman's senap
  • 1,5 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • 0,5 krm cayennepeppar

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Ta bort skinn och ben på laxen. Skär den i mindre bitar och kör den till mos i matberedare eller mal den i köttkvarn. Blanda i salt och ägg i matberedaren och kör till en jämn massa. Lyft skålen av matberedaren och ställ in den i kylskåpet. Sätt ugnen på 175°. Klipp dillen mycket fint. Rör ut senapen i vinägern.
  2. Ta färsen ur kylskåpet och blanda med matberedarens hjälp i grädden lite i taget. Till sist blandar du i dill, vinäger-senapsblandningen och kajennpeppar, krydda eventuellt med mer salt. Häll över färsen i en ugnssäker form, lägg på lock eller täck med folie.
  3. Sätt formen i vattenbad och låt alltsammans stå i ugnen 1 timme. Låt formen svalna och sätt den sedan i kylskåpet. Ta fram patén i god tid före servering så att den blir rumstempererad, då är den godast.