Mexikanska burritos fyllda med en smakrik och mustig röra gjord på svarta bönor, chili, oregano och gruèreyost. Till bjuds en fräsch sallad på rårivna rotfrukter.
1 förp färdigkokta svarta bönor [380 g avrunnen vikt ca 230 g]
1 gul lök (stor)
3 klyftor vitlök
0,5 chilifrukt
1 tsk torkad oregano
1 tsk malen spiskummin
ca 3 dl grönsaksbuljong
0,5 kruka oregano, hackad
2 lagerblad
10 tortillabröd
100 g gruyèreost, riven
250 g broccoli
salt
svartpeppar
olja, till stekning
Rotfruktssallad
2 morötter
2 gulbetor
1 limefrukt
0,5 tsk honung
2 msk olivolja
1 kruka persilja
0,5 kruka koriander
Till servering
3 dl gräddfil
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och finhacka gul lök och vitlök. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
Fräs lök och vitlök i olja i en stekpanna tills löken blivit mjuk. Tillsätt chili, spiskummin och torkad oregano och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt sköljda och avrunna bönor samt grönsaksbuljong. Sjud under lock tills bönor är mjuka och krämiga.
Skär broccolin i små buketter och stammen i skivor. Stek broccoli tillsammans med olja och salt i en separat stekpanna tills de fått lite färg och yta. Tillsätt den stekta broccolin till bönorna. Låt koka ihop under lock till en simmig konsistens. Häll av vätska om det är för rinnigt.
Blanda bönröran med hackad oregano och riven ost.
Fördela bönröran på de mjuka tortillabröden. Rulla ihop till kompakta paket och lägg tätt i en ugnssäker form. Pensla med olivolja. Gratinera i ugnen ca 8-10 minuter tills de har fått lite färg.
Rotfruktssallad
Riv morot och gulbetor på rivjärn. Blanda med salt, finrivet limeskal, limesaft och olivolja. Blanda med persilja och koriander vid servering.
Servera varma burritos med gräddfil och rotfruktssallad.