Bröllopstårta med blåbärsfall

Bröllopstårta med blåbärsfall
Foto: Linus Hallsénius

Bröllopstårta med blåbärsfall

Av: Henrik Fexeus

Från: Hela Sverige bakar

16 ingredienser

2 h

Henrik Fexeus vinnande finaltårta på temat bröllop - en gräddtårta i tre våningar med en spektakulär trappa av blåbär. Mellan bottnarna gömmer sig en fyllning av lemon curd och mosade jordgubbar.

Ingredienser

portioner20 - 25 bitar

Tårtbottnar

  • 10 ägg
  • 3,75 dl strösocker
  • 3,75 dl vetemjöl
  • 120 g smör
  • ströbröd, till formarna
  • smör, till formarna

Fyllning

  • 4 citroner
  • 4 äggulor
  • 2 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 200 g smör
  • 2 vaniljstänger
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 l jordgubbar

Garnering

  • 6 dl vispgrädde
  • 250 g färska blåbär

Gör så här

Bottnar

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ägg och socker i maskin i 10 minuter.
  3. Ströa och bröa tre formar. Smält smöret.
  4. Vänd ner vetemjölet i tre omgångar. Rör ner det smälta smöret.
  5. Häll upp smeten i de tre formar som har olika storlek. Grädda i ugnen. Ca 15 minuter för den minsta, ca 20 minuter för den mellersta och ca 25 minuter för den stora. Kontrollera med sticka att bottnarna är torra rakt igenom innan de tas ut. Låt bottnarna svalna helt.

Fyllning

  1. Börja med lemon curden. Riv citronskal, pressa ut juice.
  2. Vispa äggulor, ägg och socker i skål. Ställ skålen i vattenbad och tillsätt citronskal samt juice. Rör tills det tjocknat. Klicka i smöret. Rör tills det smält.
  3. Skär vaniljstängerna på längden och skrapa ut fröna. Blanda fröna med sockret.
  4. Skiva jordgubbarna och mosa dem lätt. Blanda dem med vaniljsockret.

Montering

  1. Placera alla bottnar på varandra och skär ut en "trappa", som går från den översta bottnen ner till den näst understa (den nedersta bottnen ska vara hel, då den är det sista trappsteget).
  2. Vispa grädden fast.
  3. Bred ett lager lemon curd och jordgubbsmos mellan varje delad botten.
  4. Lägg de fyllda bottna på varandra. Lägg avdelare i kartong under botten nummer 3 respektive botten nummer 6, dvs när bottnarna byter storlek.
  5. Staga upp under varje avdelare med avklippta sugrör som du sticker igenom bottnarna så tårtan inte sjunker ihop.
  6. Spritsa grädde med kanttyll för att få fina kanter på de tre nivåerna. Lägg även lite grädden i "trappan".
  7. Placera försiktigt blåbär i hela "trappan". Låt blåbären även "rinna ut" vidare ner på fatet.
  8. Spritsa kanterna på de tre bottnarna med stjärntyll.
  9. Spritsa kanterna på trappan. Låt grädden fortsätta tillsammans med blåbären ut på fatet, likt en blå matta med vita kanter.